Marmara Denizi’nde Yalova Açıklarında Meydana Gelen 3,5 Büyüklüğündeki Deprem Hakkında Prof. Dr. Süleyman Pampal’dan Açıklamalar

Yalova açıklarında deprem! Uzman isim yorumladı: ‘Marmara’nın hareketliliğini artırdığını gösteriyor’

Marmara Denizi’nde Yalova Açıklarında 3,5 Büyüklüğünde Deprem Meydana Geldi

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından yapılan açıklamaya göre, Marmara Denizi’nde Yalova açıklarında saat 09.21’de meydana gelen 3,5 büyüklüğündeki depremin derinliği 9,71 kilometre olarak belirtildi. Depremin etkisi İstanbul, Bursa ve çevre şehirlerde hissedildi.

Jeoloji Mühendisleri Odası Deprem Danışma Kurulu Üyesi Prof. Dr. Süleyman Pampal, yaşanan depremin Marmara Denizi’nde normal bir deprem olduğunu belirtirken, şu açıklamalarda bulundu: “Kuzey Anadolu Fay Zonu’nun iki büyük kolu var. Bunların biri kuzeyden geçen kol, diğeri İznik Gölü’nün güneyinden Gemlik Körfezi’ne bağlanan güney kol. Yaşanan deprem bu iki kolun ortasında Yalova açıklarında oldu. Küçük bir deprem diyebilirim. Bu deprem sonrası büyük bir deprem olur demek zor. Ancak bölgede yakın zamanda olan depremler Marmara’nın hareketliliğini artırdığını gösteriyor.”

3,5 Büyüklüğündeki Küçük Bir Depremin Hissedilmesi Normal Mi?

Prof. Dr. Pampal’a göre, 3,5 büyüklüğündeki bir depremin belirgin bir şekilde hissedilmesi normal değildir. Ancak son yıllardaki depremlerden sonra toplumda depreme karşı artan duyarlılık nedeniyle bu tür depremler daha fazla hissedilebilmektedir. Pampal, “Bu büyüklükte bir depremi hissetmek genellikle zordur. Örneğin üç-dört katlı bir binada oturanlar genellikle hissetmez. Ancak 10-15 katlı bir binada oturanların üst katlarında yaşayanlar depremi hafifçe hissedebilirler” şeklinde bilgi verdi.

İstanbul’u Etkileyecek Olan Fay: Orta Marmara Fayı

Prof. Dr. Pampal’a göre, Kuzey Anadolu Fay Zonu’nun bir bölümünün 17 Ağustos 1999’da Yalova’nın kuzeyine kadar kırıldığına işaret ederek Orta Marmara Fayı’nın İstanbul’u etkileyecek potansiyele sahip olduğunu belirtti. Pampal, “Bu fayın 1766’da kırıldığı ve İstanbul’u ciddi şekilde etkilediği bilinmektedir. Bu fayın tekrar hareketlenmesi durumunda İstanbul’u etkilemesi muhtemel olup 7 ya da 7,2 büyüklüğünde bir deprem beklenmektedir” şeklinde açıklamalarda bulundu.

Marmara’nın Güneyi de Çok Hareketli

Son dönemde Marmara Denizi’nin güneyinde aktif bir şekilde sismik aktivitelerin devam ettiğini belirten Prof. Dr. Süleyman Pampal, özellikle Edremit Körfezi’nde yaşanan 5,1 ve 4,5 büyüklüğündeki depremlere vurgu yaptı. Pampal, “Güney kolda yakın dönemde üç tane büyük deprem meydana geldi. Bu bölgede hala 6-7 büyüklüğünde deprem üretebilecek kırılmamış fay hatları bulunmaktadır” dedi.

Eyüpsultan’daki Kazada Hayatını Kaybeden Kişi ve Yaşanan Gelişmeler

Eyüpsultan’da meydana gelen kazada bir kişinin hayatını kaybettiği ve dört kişinin yaralandığı üzücü olay sonrasında baba Özer Aci, babasının arkadaşı Bülent Cihantimur ile yapılan görüşmeye dair ayrıntıları paylaştı. Aci, Cihantimur ile bire bir görüşmediğini belirterek, “Dolaylı olarak irtibata geçti; 3-5 dakika konuşmamız oldu” açıklamasında bulundu.

Aci, görüşmede talebinin eşinin ve çocuğunun adalete teslim edilmesi olduğunu vurgulayarak, “Eğer bana taziyeye gelecekse, önce çocuğunu ve eşini adalete teslim etsin, sonra buyurabilir” şeklinde konuştu. Aci, Cihantimur’un bu talebe yanıt vermediğini ifade etti.

Aci, Cihantimur ailesinin taziye için teklifinde bulunmasına rağmen, “Benim evim belli, adresim belli. Ona ben sitem ettim doğru” diyerek tepkisini dile getirdi.

Ömer Aci, kan parası iddialarına karşı çıkarak, “Bana şu İstanbul’u bağışlasalar oğlum geri gelmeyecek. O insanın bir lokması benim boğazımdan geçmeyecektir” şeklinde açıklamada bulundu.

Aci, Cihantimur ailesinin cenaze yemeği organizasyonu için aile dostunun iletişime geçmesi üzerine, “Yemeği ben organize edecekmişim, ücretini onlar ödeyecekmiş” diyerek talebi reddettiğini belirtti. Aci, aile dostuna “Onlara söyle bu saatten sonra yemek birşey getirirseler, yakında köpek çiftliği var oraya köpeklere yem ederim” dedi.

Özer Aci, Cihantimur ailesinin taziye için tekrar iletişime geçmek istemesi durumunda, “Gitsin annesi önce kızını ve torununu alsın Türkiye’ye getirsin, adalete teslim etsin” şeklinde görüşlerini tekrarladı.