Türkiye Ulusal Risk Kalkanı Modeli Çalışma Kurulu üyesi olan Yüksek Mimar ve Yüksek İnşaat Mühendisi Yoshinori Moriwaki, yaklaşan Marmara depremi ve Kahramanmaraş ile Hatay merkezli depremleri Hürriyet gazetesine değerlendirdi. Moriwaki, Türkiye’de depremle ilgili bazı sıkıntıların olduğunu belirterek, “Şimdiki deprem yönetmeliği Japonya ile aynı seviyede. Kahramanmaraş’taki deprem sonrası bölgedeki TOKİ evlerinin yıkılmamış olmasının sebebinin iyi zemin ve zemin etüdü olduğunu gözlemledim. Bunun bir örnek alınması gerektiğini düşünüyorum” dedi.
Moriwaki, Kahramanmaraş’taki depremin büyüklüğünün 7.9 olduğunu düşündüğünü belirterek, “1930’da Erzincan, 1941’de Tokat depremi oldu. Bunlar doğudan batıya doğru hareket eden depremler. Şu an Allah bizi uyarıyor ve şimdiden hazırlıklı olmamız gerektiğini söylüyor. Kahramanmaraş’taki deprem sonrasında denizin içinde, Kıbrıs tarafında veya diğer tarafta Bingöl, Muş, Bitlis ve Van’da deprem olabilir. Aynı şekilde Marmara Bölgesi’nde de deprem riski var” dedi.
Moriwaki, Marmara Bölgesi’nin risk altında olduğunu vurgulayarak, “Kuzey Anadolu Fay Hattı’nın kuzey kolunun bu noktası tehlikeli. Ne zaman olacağını kimse bilemez, ancak bu depremi az hasarla atlatmak için hazırlıklı olmak gerekiyor. İstanbul’da zeminin iyi olmadığı Atatürk Havalimanı, Ataköy, Küçükçekmece, Zeytinburnu, Avcılar ve Büyükçekmece’nin sıra sıra boşaltılması düşünülebilir. Bu bölgelerin konut olarak kullanılması doğru değil. Ayrıca kentsel dönüşüm çalışmaları gereklidir. Yeni bir Japon şirket, sismik izolatör üretimi için Türkiye’ye gelmeyi planlıyor. Bu izolatörler, binaları depremin etkisinden izole ederek hasarı azaltmak için kullanılıyor. Eski binalara bu izolatörlerin konulması ve binaların güçlendirilmesi gerekiyor” diye belirtti.
Deprem konusunda sık sık “İstanbul depremi ne zaman ve ne kadar büyük olacak?” sorularını aldığını söyleyen Moriwaki, bunun kesin bir hesap yöntemi olmadığını ifade etti. Ancak herkesin hazırlıklı olması gerektiğini vurgulayarak, “Özellikle okullarda daha fazla deprem eğitimi verilmeli. Bir yılda bir kez yapılan tatbikat yeterli değil. Haftada iki kez tatbikat yapılmalı. Ayrıca anaokulundan itibaren deprem eğitimi verilmeli” dedi.
Moriwaki ayrıca, Japon bir şirketin Türkiye’ye gelerek sismik izolatörlerin üretimi için fabrika kurmayı düşündüğünü belirtti. Bu şirketin Marmara Bölgesi’nde arazi araştırması yaptığını ve Türkiye’yi tercih ettiklerini söyledi.
Son olarak, Moriwaki Türkiye’yi ziyaret ettiğinde Mustafa Kemal Atatürk imzasını kravatında taşıdığını ve gittiği her yerde Atatürk fotoğraf ve heykellerine denk geldiğini belirterek, Atatürk’ün dünya liderleri arasında en önemli beş isimden biri olduğunu düşündüğünü söyledi.