“Marmaris’teki Yangın Sonrası Ormanın Yeniden Yeşile Dönüşü”

Marmaris yeniden yeşeriyor

Muğla’nın popüler turizm merkezi Marmaris’in Bördübet Ormanı’nda geçtiğimiz Haziran ayında çıkan yangın, hava müdahalesinin yapılamaması ve rüzgarın etkisiyle hızla yayılmıştı. Yaklaşık 4 bin 392 hektarlık ormanlık alanın yandığı yangında, Sacit Ayhan adlı kişi yangını çıkardığı gerekçesiyle tutuklanmıştı. Ancak hemen sonrasında Muğla Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri, bölgedeki iyileştirme çalışmalarına başladılar.

Değirmenyanı ve Bördübet’teki yanık sahalarda, yanmış ağaçların üretim faaliyetleri için temizlenmesiyle çalışmalara başlandı. Milli Ağaçlandırma seferberliği kapsamında 11 Kasım’da ilk fidanlar bölgede toprakla buluşturuldu. İlerleyen dönemlerde, yanan alanın kalan kısmında doğal ve suni gençleştirme yöntemleri uygulandı. Tohum ekmek ve dalların dikilmesiyle fidanlar yavaş yavaş büyümeye başladılar.

Yangının üzerinden bir yıl geçtikten sonra, dron ile havadan alınan görüntüler, yeniden yeşil alanların ortaya çıkmasını gösterdi. Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey, “Bazı başarılar yeşil olarak yazılır. Marmaris, yeşil vatanın kahramanlarının insanüstü emeği ile küllerinden doğarak yeniden yeşile kavuştu. Küllerin arasından yükselen başarı hikayesini, bir yıl içinde yazan tüm neferlerimize yürekten tebriklerimi sunuyorum” şeklinde bir açıklama yaptı.