Mayıs Ayı Hava Durumu Öngörüleri

Hafta sonuna plan yapanlar dikkat! İstanbul'a sağanak yağış geliyor... Önümüzdeki hafta hava nasıl olacak? Prof. Dr. Orhan Şen yanıtladı

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nden Son Hava Durumu Raporu

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, 5 günlük hava tahmin raporunu yayınladı. Doğu Karadeniz’de 5 il için sarı kodlu alarm verildi. Bu iller sırasıyla Artvin, Giresun, Ordu, Rize, Trabzon oldu. Meteorolojinin raporuna göre İstanbul’da da hafta sonu sağanak yağışlar bekleniyor. Bu yağışların Kuzey Marmara ve Kuzey Karadeniz’de etkili olması öngörülüyor.

CNN TÜRK Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen’in yaptığı açıklamaya göre, İstanbul için önümüzdeki haftanın hava durumu tahmini şu şekilde: “Henüz sonbahar havası gelmeyecek. Pazar günü yağışların ardından sıcaklıklar tekrar yükselecek.” Şen, şu ifadeleri kullandı: “Hafta sonu yağışlar gelecek ancak çok şiddetli olmayacak. Pazar öğleden sonra devam edecek. Anadolu’nun bazı bölgelerinde yağışlar olacak ve sıcaklıklar 1-2 derece düşecek. İstanbul’da hava sıcaklığı 30 dereceden 28 dereceye düşecek. Önümüzdeki hafta sıcaklıklar düşecek ve ortalama seviyelerde seyredecek.”

Prof. Dr. Orhan Şen, gelecek hafta için de hava sıcaklıklarının artacağını belirterek, “Sonbaharın geldiğini henüz söyleyemeyiz.” dedi. Şen, ayrıca su baskınlarına dikkat çekerek, Doğu Karadeniz’de kuvvetli yağışlar görüldüğünü ve Ordu-Giresun civarında yağışların devam ettiğini ancak su baskınlarına sebep olmadığını ifade etti.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün güncel raporuna göre, Orta ve Doğu Akdeniz’in iç kesimleri, Orta Karadeniz kıyıları, Doğu Karadeniz, Doğu Anadolu’nun kuzey ve batısı, Sinop ve Hatay çevreleri ile Kastamonu’nun kıyı ilçelerinde sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışların etkili olacağı tahmin ediliyor. Ordu, Giresun, Trabzon’un batısı, Artvin, Erzurum, Kars ve Ardahan çevrelerinde kuvvetli, Rize çevreleri ile Trabzon’un doğusunda ise çok kuvvetli yağışlar bekleniyor.

Hava sıcaklıklarının ülke genelinde mevsim normalleri civarında seyredeceği, rüzgarın genellikle kuzeyli, güneydoğu ve doğu kesimlerde güney ve batılı yönlerden hafif, ara sıra orta kuvvette eseceği tahmin ediliyor. Özellikle Ordu, Giresun, Trabzon’un batısı, Artvin, Erzurum, Kars ve Ardahan çevrelerinde kuvvetli yağışlar görüleceği için ani sel, su baskını, yıldırım, yerel dolu yağışı ve kuvvetli rüzgar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli olunması gerekmektedir.