Meb ve PISA Becerileri: İlişki ve Etki Analizi

Yeni müfredatla PISA atağı

Meb Yüzyılın Eğitim Modeli ve PISA Becerileri Arasındaki İlişkiyi İnceliyor

Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı, ‘Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli Matematik, Fen Bilimleri ve Türkçe Dersi Öğretim Programlarında Yer Alan Becerilerin PISA Yeterlik Düzeyleri ile İlişkilendirilmesi’ raporunu kamuoyuna sundu. Raporda, Türkçe, matematik ve fen bilimleri dersi öğretim programlarının, PISA matematik, fen ve okuma becerileri yeterlik düzeyleri ile ilişkilendirilmesi hedeflendi.

Araştırma sonuçlarına göre, Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli Türkçe, matematik ve fen bilimleri dersi öğretim programlarında yer alan becerilerin genel olarak PISA’daki yeterlik düzeyleriyle ilişkili olduğu ortaya çıktı. Bu bulgular, Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli öğretim programlarının PISA’da üst düzey becerileri geliştirmede etkili olabileceğini gösteriyor.

Raporda ayrıca, uluslararası geçerliliğin sağlanması amacıyla ilgili öğretim programlarının değerlendirildiği belirtiliyor. Yeni müfredata kademeli geçişin tamamlanmasının PISA ölçümlerinde öğrencilerin yeterlik düzeylerini artırması bekleniyor.