MEB, Yeni Ölçme ve Değerlendirme Yönetmeliği Doğrultusunda Ortak Yazılı Sınavlarda Değişikliklere Gidiyor.

Milli Eğitim Bakanlığı'ndan 'ortak sınav' açıklaması: Çoktan seçmeli sorular kullanılacak

Milli Eğitim Bakanlığı, 9 Eylül’de yürürlüğe giren Ölçme ve Değerlendirme Yönetmeliği kapsamında gerçekleştirilecek yazılı ve uygulamalı sınavlara ilişkin sıkça sorulan soruların yanıtlarını paylaştı. Yeni düzenlemeye göre, ortak yazılı sınavlar ülke genelinde, il/ilçe genelinde ve okul genelinde olmak üzere üç farklı şekilde gerçekleştirilecek. 2023-2024 öğretim yılında 6. sınıfların Türkçe ve matematik derslerinin 1. dönem 2. yazılıları ile 2. dönem 1. yazılıları, 9. sınıfların Türk dili ve edebiyatı ile matematik derslerinin 1. dönem 2. yazılıları ile 2. dönem 1. yazılıları ortak yapılacak. Ayrıca bu öğretim yılı için Bakanlık tarafından belirlenen sınavların dışında il ve ilçe geneli ortak yazılı sınavlar da düzenlenebilecek. Bu sınavların hangi ders ve sınıf düzeylerinde yapılacağı ise Milli Eğitim Müdürlükleri tarafından okullara duyurulacak.

Yeni düzenleme kapsamında, ortak yazılı sınavlarda çoktan seçmeli sorular kullanılacak. Ayrıca, altyapı hazırlandıktan sonra bu sınavlarda açık uçlu soruların da yer alabileceği belirtildi. Diğer tüm yazılı sınavlar da açık uçlu veya açık uçlu ve kısa cevaplı sorulardan oluşacak. Ortak yazılı sınavların soruları, Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanarak okullara gönderilecek. Sınavların uygulanması görevli öğretmenler tarafından, değerlendirilmesi ise okul veya ölçme değerlendirme merkezi müdürlükleri tarafından yapılacak. Ülke ve il geneli ortak yazılı sınavlar, okullarda öğretmenler tarafından uygulanan sınavlardan tek farklı olarak soru ve cevap anahtarlarının merkezden hazırlanacak olmasıdır. Sınav soruları için kaynak olarak ders kitapları ve kazanımlar kullanılacak. Bu sayede, ortak yazılı sınavların kapsamı ve zorluk derecesi okulda yapılan sınavlarla aynı olacak. Bu nedenle öğrencilerin özel bir hazırlık yapması gerekmeyecek. Ortak yazılı sınavlar yapılacağı gün ve saatlerde eğitim öğretime devam edilecek, okullar tatil edilmeyecek.

Sınavlar sonrasında ders öğretmenleri tarafından sınav analizi yapılacak. Eksikliklerin tespit edilmesi ve öğrencilere geri bildirim sağlanarak telafi çalışmaları yapılacak. Öğrenciler, aldıkları puanları e-Okul sistemi üzerinden görebilecek. Türkçe, Türk dili ve edebiyatı, ve yabancı dil derslerinin sınavları yazılı ve uygulamalı olmak üzere iki aşamada gerçekleşecek. Önce yazılı sınavlar yapılacak, ardından her öğrenci için ayrılan sürede ders öğretmenleri tarafından dinleme ve konuşma becerilerini ölçen uygulama sınavları yapılacak. Dinleme ve konuşma becerilerini ölçen sınavlar ayrı ayrı puanlanacak.