Mecidiye Tabyası’nın Ahır Olarak Kullanılması Endişe Verici

Görüntüler tepki topladı! Büyük savaşa sahne olmuştu: Ahıra çevirdiler... 'Ecdadın kemikleri sızlıyor'

Erzurum’un Tarihi Mecidiye Tabyası Günümüzde Ahır Olarak Kullanılıyor

Erzurum’un doğusundaki 2 bin 42 rakımlı Topdağı’na 1852-1855 yılları arasında dönemin Valisi Zarif Mustafa Paşa tarafından inşa edilen Mecidiye Tabyası, 9 Kasım 1877’de kente gelen Gazi Ahmet Muhtar Paşa tarafından Osmanlı-Rus savaşında kumanda merkezi olarak da kullanıldı. Erzurum’un savunmasında önemli bir rol üstlenen Mecidiye Tabyası ile Aziziye Tabyası’nın içinde bulunduğu 378 hektarlık alan 2009 yılında ‘Erzurum Nene Hatun Tarihi Milli Parkı’ olarak ilan edildi. Ancak son zamanlarda etrafı çitle çevrilen tabyalardan Mecidiye, bölgede hayvancılık yapanlar tarafından ahır olarak kullanılmaya başlandı.

Erzurum Kalkınma Vakfı (ERVAK) Başkanı Erdal Güzel, tarihi öneme sahip Mecidiye Tabyası’nın ahır olarak kullanılmasına tepki göstererek, “Erzurum’un savunma mekanizmalarıyla dolu bir şehir olduğunu ve 52 tabyası ve surlarıyla tarihin canlı bir tanığı olduğunu belirtti. Ancak, şehrin millet parkı ilan edilen bölgelerindeki tarihi yapıların yeterince korunamadığını dile getirdi.

Güzel, “Özellikle 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı’nda şehri düşman kuvvetlerine karşı koruyan Mecidiye Tabyası’nın ahır olarak kullanılması üzücü. Tarihi mirasımıza gereken özeni göstermiyoruz. Turistlere rehberlik ederken utanç verici durumlarla karşılaşabiliyoruz. Köylülerin ihtiyaçlarını karşılamak için tarihi yapıları kullanmaları sorun yaratıyor. Büyükşehir belediyesinin hayvanlar için ayrı bir alan yapması tarihi eserlerin korunmasını sağlayacaktır” şeklinde konuştu.

Erzurum’un 2025 yılında Kültür Başkenti seçilmesini hatırlatan Erdal Güzel, “2025 yılında buraya gelecek olan misafirlerin tarihi mirasımızı bu şekilde görmelerini istemiyoruz. Yetkililerden acil çözüm bulmalarını, temizlik ve bakım çalışmalarını yapmalarını istiyoruz. Ecdadın kemiklerini sızlatmamalıyız. Yetkililerin bu konuya çözüm getireceklerine inanıyorum” dedi.