Meclis Genel Kurulunda Yaşanan Kalp Krizi Sonucu Vefat Eden Milletvekili Hasan Bitmez’in Ardından Büyük Üzüntü Yaşandı

SP’li vekilin son sözleri oldu: Hepinizi saygıyla selamlıyorum

Meclis Genel Kurulu’nda dün yaşanan bir olay, tüm siyaset dünyasını üzüntüye boğdu. 54 yaşındaki Hasan Bitmez, kalp krizi geçirdi ve duran kalbi, hekim milletvekillerinin masajıyla tekrar çalıştırılmıştı. Bitmez, on yıl önce başlayan kalp rahatsızlığıyla mücadele eden ve damarlarında stent olan biriydi. Ayrıca diyabet hastalığı da vardı. Bitmez, Bilkent Şehir Hastanesi yoğun bakım servisinde 46 saati aşkın bir sürede tedavi gördü ve yapay kalp ve akciğer cihazlarıyla yaşamını sürdürebildi. Fakat maalesef dün öğle saatlerinde hayatını kaybetti.

Hasan Bitmez’in vefat haberi, Meclis’te devam eden bütçe görüşmeleri sırasında duyuldu ve tüm siyaset camiasında büyük bir üzüntü yarattı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş, bakanlar ve parti genel başkanları başta olmak üzere devlet yetkilileri, Bitmez’in ailesine telefonla taziye mesajları iletti. Ayrıca, birçok parti yöneticisi ve milletvekili de taziye mesajları paylaştı. Vefat haberi nedeniyle Meclis’teki bütçe görüşmelerine ara verildi ve bakanlar, parti yöneticileri ve milletvekilleri başsağlığı dileklerinde bulundu.

Hasan Bitmez’in vefatıyla birlikte Meclis’teki milletvekili sayısı 599’a, Saadet Partisi grubunun sandalye sayısı ise 19’a düştü. Grup oluşturmak için en az 20 milletvekiline ihtiyaç duyuluyor. Saadet Partisi, Gelecek Partisi milletvekilleriyle 20 sandalyeye ulaşarak grup kurmuştu. Ancak katılım olmazsa Saadet Partisi’nin grup statüsü düşecek.

Dün TBMM’de, Meclis Genel Kurulu’nda yaptığı konuşma sırasında kalp krizi geçirerek vefat eden Hasan Bitmez için resmi bir tören düzenlendi. Tören, Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, CHP Genel Başkanı Özgür Özel, CHP Eski Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan, BBP Genel Başkanı Mustafa Destici ve birçok bakan ve milletvekili tarafından katılım gördü. Tören sırasında Bitmez’in babası ve yakınları, Filistin bayrağı taşıyan atkılar taktı ve Bitmez’in tabutuna Filistin bayrağı asıldı. Bugün İstanbul Fatih Camisi’nde cuma namazının ardından Bitmez’in cenaze namazı kılınacak ve sonrasında toprağa verilecek.

Hasan Bitmez’in vefatı, Türk parlamento tarihinde TBMM’de kaydedilen dördüncü ölümlü olaydır. İlk iki ölümcül olay cinayetlerle ilgiliyken, diğer bir olay ise kalp krizi sonucu gerçekleşti. Bu tür olaylar, üzücü bir şekilde tarihimize geçmiştir. 9 Şubat 1925’te yaşanan olayda, Meclis’in koridorunda çıkan tartışma sonucu Ardahan Milletvekili Halit Karsıalan öldürüldü. Faili meçhul kalan bu olayda, şüpheli milletvekilleri sadece ifade verdi. 29 Mart 1989’da Siirt Bağımsız Milletvekili İdris Arıkan ile ANAP’lı Zeki Çeliker arasındaki kavgada DYP Siirt Milletvekili Abdülrezzak Ceylan, Arıkan’ın silahını ateşlemesi sonucu göğsünden vurularak hayatını kaybetti. 30 Ocak 2001’de ise TBMM İçtüzüğü değişikliği görüşmelerinde ortaya çıkan kavgada DYP Şanlıurfa Milletvekili Fevzi Şıhanlıoğlu kalp krizi geçirerek hayatını kaybetti. MHP Milletvekili Cahit Tekelioğlu, olayda kasıtlı olmadan ölüme neden olduğu gerekçesiyle hapis cezası aldı.