TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu’ndan Medyada Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele İlkeleri
TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu (KEFEK) tarafından yapılan bir yıllık çalışmanın ardından belirlenen “Medyada Kadına Yönelik Şiddetle Mücadeleye İlişkin Etik İlkeler” RTÜK’ün tek kadın üyesi Deniz Güçer tarafından detaylı bir şekilde anlatıldı.
Güçer, bu ilkeler çerçevesinde medya içeriklerinde kadınların küçük düşürücü ve aciz gösteren ifadelerden kaçınılması gerektiğini belirterek, “Bireysel özelliklerimiz; giyim tarzımız, medeni durumumuz, kişiliğimiz bu haberlerde ve içeriklerde yeri olmamalı” dedi.
KEFEK’in belirlediği “Medyada Kadına Yönelik Şiddetle Mücadeleye İlişkin Etik İlkeler” şu şekilde sıralandı:
- Mağduru değil faili göster: Haber içeriklerinde kadınların küçük düşürücü ve aciz gösteren ifadelerden sakınılması, mağdur yerine faili işaret eden bir dil kullanılmaması.
- Şiddeti meşrulaştırma: Şiddet olaylarını aktarırken olayı meşrulaştıran bir dil ve müstehcen hikayeleştirmelerden kaçınılması.
- Saygın değil suçlu: Şiddet failini itibar katan veya suçu hafifleten ifadelerden ve suçu olumlayan nitelendirmelerden kaçınılması, kadına yönelik şiddet olayının gerçekleştiği şart ve durumlara, kadının bireysel özelliklerine odaklanılmaması.
- Mücadeleyi destekle: Şiddete uğrayan kadını yargılayan ve tetikleyici detay içeren ham görüntüler ve seslerin kullanılmaması.
- Çocuklara örnek ol: Tüm yayınlarda gerçek ve kurgusal şiddetin olumsuz etkilerinin dikkate alınması.
- Güçlü kadını anlat, kadını güçlü anlat: Kadınların farklı yaş, meslek, kültür ve sosyoekonomik grupları temsil edecek şekilde güçlü ve başarılı karakterler olarak yansıtılması.
- Cezayı yayınla, adaleti göster: Faile verilen cezaların kamuoyu ile paylaşılması.
- Destek al, destek ver: Medya içerik üreticilerinin kadına yönelik şiddet konusunda uzman görüşlerine başvurması.