MHP lideri Devlet Bahçeli, Çin’deki insan hakları ihlallerine dikkat çekiyor ve ünlü Uygur aktivist Rabia Kadir’in Türkiye’ye ziyaretini dilediğini açıklıyor

Bahçeli: MHP Rabia Kadir’i misafir etmeye hazır

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Doğu Türkistan’daki insan hakları ihlallerine dikkat çekmek için Twitter hesabından bir açıklama yaptı. Bahçeli, geçtiğimiz hafta Meclis grup konuşmasında Çin Halk Cumhuriyeti ziyareti sırasında Filistin Devlet Başkanı’nın yaptığı marazi açıklamaları eleştirerek adaletin ve hakkaniyetin yanında durduğunu belirtti. Ayrıca, Bahçeli’ye adreslenen mektubunu okuduğunu dile getirerek, Uygur davasının yılmaz savunucusu olarak tanınan 80 yaşındaki Rabia Kadir’in Türkiye’ye ziyareti önündeki engellerin kaldırılmasını dilediğini de açıkladı. 
 
Rabia Kadir, Çin Milli Halk Kongresi üyesi olarak görev yapmıştır ve 1995 yılında Pekin’de gerçekleştirilen Dünya Kadınlar Konferansı’na katılmıştır. Ancak, 1997 yılında Çin Halk Kongresi’nde yaptığı konuşma sonrası hükûmetin Sincan politikasını sert bir şekilde eleştirdiği için Kongre’den çıkarılmıştır. Bunun üzerine, kadın hakları için mücadele amacıyla Bin Analar Hareketi’ni başlatmıştır. Ancak, hükümet tarafından sırları açıklamakla suçlanarak sekiz yıl hapis cezasına çarptırılmıştır. Serbest kaldıktan sonra, ABD’ye sığınmıştır ve hâlen beş çocuğu Çin’de tutulmaktadır. Rabia Kadir, 2006 yılında Dünya Uygur Kurultayı’nın başkanı ilan edilmiş ve 2004 yılında Norveç’te Thorolf Rafto insan hakları ödülüne layık görülmüştür.