“MİCHELİN REHBERİ’NE GÖRE TÜRKİYE’DE YEMEK DÜNYASI”

Ebru Erke’nin Michelin izlenimleri

Michelin Rehberi’ne göre, Türkiye’deki restoranlarını değerlendiren Michelin’in eski prestijinden yoksundur. Ancak bu düşünceye kapılanların çoğu aslında ödül törenine katılabilmek için çok çaba sarf etmişlerdir. Bununla birlikte, öğrendiğimize göre sadece listede yer alan şefler davet edilmekte ve özellikle davetler sadece Fransa merkezden yapılmaktadır. Bu bilgiler ışığında bu yıl “Neden davet edilmedim?” polemiği pek yaşanmamıştır.

İzmir ve Bodrum’un listeye dahil edilmesiyle sahnede renklilik yaşanmıştır. Bodrum’da Maça Kızı ve The Kitchen olmak üzere iki restoran bir yıldız almıştır. Aynı şeyi Urla için söyleyemeyiz, çünkü Urla gerçekten fark yaratmıştır. Özellikle yeşil yıldızlar konusunda büyük prestije sahip olan birçok mekan bu yıl Urla’ya gitmiştir (Od Urla, Vino Locale, Hiç Urla).

Bu durumda, sanki sadece İzmir ve Bodrum restoranları ödül almış, İstanbul ise geride kalmış gibi bir algı oluşmuştur. Bu durumun sebebi geçen yıl öneri listesinde yer alan ve yıldız alan restoranların ödüllerini koruduğunu açıkladıkları için sahneye çağrılmamış olmalarıdır. Örneğin, Neolokal, Nicole, Araka ve Mikla ekibini tekrar sahnede görmek isterdik.

Diğer bir önemli ödül olan “Genç Şef Ödülü” de dikkate değerdir. Geçen yıl Mürver’in şefi Mevlüt Özkaya bu ödülü almışken, bu yıl 24 yaşındaki Ulaş Durmaz’a sahip olan Yeniköy’deki Red Balloon restoranının şefi bu ödülü kazanmıştır. Bu ödül hepimizi sevindirmiştir. Ulaş, son yıllarda gördüğüm en umut vaat eden şeflerden biridir. Tavsiyem, bu ödülü iyi değerlendirmesi ve tecrübesini uluslararası şeflerin yanında geliştirmesi için çaba sarf etmesidir.

Ayrıca, yıldız alan restoranlar kadar Bib Gourmand ve öneri listesine giren mekanların da oldukça arttığını söyleyebilirim. Bu bilgiyi mekanlardan kendim öğrendim.

Michelin Rehberi Uluslararası Direktörü Gwendal Poullenec ile tören sonrasında bir araya geldim. İlk sorumuz, ne zaman Tayland gibi lokal kategorilerin değerlendirileceğiyle ilgiliydi. Çünkü açıkçası klasik meyhane kültürünün önemli bir parçasıyız. Cevabını “Hak edildiğinde” şeklinde aldım. Meyhanesiz bir liste mümkün mü? Kesinlikle olmamalı… En azından öneri listesinde yer almalılar.

Bib Gourmand ise paranızın karşılığını alabileceğiniz mekanları ifade etmektedir. Bu kategorinin biraz karmaşık olduğunu söyleyebilirim. Örneğin, Türkiye’den Adil Müftüoğlu’nun İzmir’den ve Beğendik Abi’nin Urla’dan bu kategoriye girmeleri hepimizi sevindirmiştir.

Her şeye rağmen Michelin’in gelmesi gastronomi dünyasında heyecan yarattı ve şeflerin daha iyi şeyler yapabileceklerine olan inançlarını artırdı. Bu başarıya ulaşılmasında büyük rol oynayan TGA’ya en büyük teşekkürü sunmak istiyoruz. Ne kadar çok çaba sarf ettiklerine şahit oldum. Bir isteğim ise gelecek yıl töreni sunacak kişinin daha dikkatli seçilmesi. Şefler bir yıl boyunca bu geceyi heyecanla bekliyorlar ve ardı ardına yapılan hatalar şeflerin isimlerinin karışmasına yol açmaktadır.