Milletvekilleri Kanun Tekliflerini Hazırlayacak

Meclis tarihinde bir ilk: Vatandaşın talebine göre kanun teklifi

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne Geçişle Birlikte Kanun Teklifleri Artık Milletvekillerince Hazırlanacak

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçilmesiyle birlikte kanun teklifleri artık bakanlıklar tarafından değil, milletvekilleri tarafından hazırlanacak. Geçmişte eski TBMM Başkanı Mustafa Şentop döneminde vekillerin teknik destek alabilmesi için yasama uzmanlarının olduğu bir bölüm oluşturulmuştu.

Yeni anayasa hazırlıkları kapsamında diyalog kapısının tekrar aralanmasının yanı sıra, siyaset gündeminde, toplumun beklentilerini karşılamak ve vatandaşın kanun tekliflerine daha fazla katkı sağlaması için Meclis tarihinde bir ilk olarak milletin doğrudan katkı sunabileceği bir merkez kurulması planlanıyor.

Meclis’te Vatandaşların Talepleri Toplanacak

AK Parti grubu, hazırlanan kanun tekliflerine ilişkin siyasi partilerin ve uzmanların olumlu geri bildirimlerini alıyor. Bunun üzerine AK Parti, Meclis Başkanı Kurtulmuş ile yeni bir merkez kurulması konusunda görüşecek. Vatandaşlar, bu merkeze kanun teklifi olarak hazırlanmasını istedikleri taleplerini iletebilecek veya hazırlanan kanun teklifleriyle ilgili önerilerini sunabilecekler.

Bu merkezde çalışan yasama uzmanları, vatandaşların taleplerini veya önerilerini toplayarak belirli başlıklar altında AK Parti grubuna sunacaklar. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne uyumun bir parçası olarak değerlendirilen bu merkezin, parlamentonun etkinliğini artırarak halkla doğrudan temas kurarak beklentilerini karşılayabileceği düşünülüyor.

Her Kesimle Uzlaşma Hedefi

AK Parti yetkilileri, bu merkezle ilgili şunları paylaştı: “Akademisyenlerden iş dünyasına, işçilerden çiftçilere kadar her kesimden katılım sağlansın. Bu başlıklar belirlensin ve uzlaşma sağlansın. Siyasi partilerle de toplumun beklentileri doğrultusunda bir araya gelinerek çözüm odaklı çalışmalar yapılacak.”