Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’den Eğitimde Yeni Düzenlemeler: Öğretmenlerin Kariyer Basamakları ve Mülakat Tartışmaları

Milli Eğitim Bakanı açıkladı: Kariyer sınavına yeni formül

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, eğitimde yeni düzenlemeler yapılacağını sosyal medya hesabından duyurdu. Tekin, “Öğretmenler Odası sohbetlerimizde en sık ele alınan konulardan biri kariyer basamaklarıdır. Bu konuda AYM’nin gerekçeli kararını beklemekteyiz. Ancak önümüzdeki sınav için küçük bir düzenleme planlıyoruz. Test sınavlarının mali bir yükü olduğu gibi, aynı zamanda 10 yıl ve üzeri deneyime sahip bir öğretmenin sadece bir test sınavıyla değerlendirilmesinin doğru olmadığına inanıyoruz. Bu nedenle önümüzdeki hafta sizlerle paylaşacağımız formül, kanundaki sınav zorunluluğunu aşacak, sınav ücreti sorununu ortadan kaldıracak ve aynı zamanda genel politikalarımızla uyumlu hızlı bir çözüm sunacaktır” şeklinde bilgi verdi.

Mülâkat tartışmalarına da değinen Bakan Tekin, “Yarısı mülâkat, yarısı KPSS puanı olacak. Ayrıca aday jürisi, kimlerin olduğunu bilmeden adayı değerlendirmek zorunda kalacak. Komisyon üyeleri de adayın kim olduğunu bilmeyecek. Ayrıca bu sürecin tamamı kamera kaydı altında tutulacak. Ölçüm sürecinin nasıl gerçekleşeceğine dair bütün detayları kılavuzda yayınlayacağız. Tamamen sınırlandırılmış ve somut göstergelere dayalı bir süreç olacak. En iyi ders anlatmayı başaran öğretmenimizi seçeceğiz. Şu an için mülâkat konusunda kesin bir karar veremeyiz çünkü Cumhurbaşkanı ile henüz görüşmedik. Ancak bana verilen görev bu olduğu için üzerime düşeni yapacağım” şeklinde açıklama yaptı. Bakan Tekin, ülkede yaklaşık 60 bin öğretmen eksikliği olduğunu da ifade etti.

Ayrıca, Bakan Tekin Erzurum’a kış sporları lisesi kuracaklarını da söyleyerek, “Erzurum’da kayak, buz hokeyi gibi birçok spor dalını öğrenebileceğimiz bir okul açacağız. Spor liselerini çeşitlendireceğiz. Sanat liseleri gibi tematik bir yapıya sahip olacaklar” dedi.