Milli Eğitim Bakanlığı, Ortak Hedef: Görgü Kuralları ve Nezaket Eğitimi!

Seçmeli yeni ders... ‘Adabımuaşeret’

Milli Eğitim Bakanlığı, ortaokullarda ‘görgü kuralları ve nezaket’ dersini, liselerde ise ‘adabımuaşeret’ dersini okutulmak üzere müfredatlarını oluşturdu. Bu iki yeni dersin müfredatı, Ortaöğretim Genel Müdürlüğü ve Temel Eğitim Genel Müdürlüğü tarafından hazırlandı ve Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı’nın onayını aldı.

Lise 9. ve 10. sınıflarda yer alan ‘adabımuaşeret’ dersi, seçmeli dersler kapsamına alındı ve toplamda 36 saatlik bir öğretim programı içeriyor. Bu ders, öğrencilere geniş bir perspektiften görgü ve nezaket kurallarını öğretmeyi amaçlıyor. Ders içeriği, öğrencilerin konuşma, giyinme ve davranışları konusunda adabımuaşerete uygun hareket etmelerini hedefleyen becerileri geliştirecek etkinliklerle zenginleştirilmiş ve ilgi çekici bir öğrenme süreci planlamaktadır. Ayrıca derste, teorik bilgilerin öğretilmesi yerine öğrencilerin drama, gözlem ve tartışma gibi etkinliklerle öğrenmelerine fırsat verilerek aktif bir öğrenme süreci sağlanacak. ‘Adabımuaşeret’ dersi liselerde toplamda 7 ünitede işlenecek.

Ortaokullarda ise ‘görgü kuralları ve nezaket’ dersi tüm kademelerde seçmeli olarak okutulacak. Bu dersle öğrencilerin iletişimde görgü kurallarının ve nezaketin önemini fark etmeleri amaçlanmaktadır. Ders, birinci düzeyde dört, ikinci düzeyde ise beş olmak üzere toplamda dokuz üniteden oluşmaktadır. Bu ders, öğrencilere aile içinde, okulda, toplumda ve kişiler arasındaki ilişkilerde görgü kurallarına ve nezakete uygun davranışlar sergilemeyi öğretmeyi hedeflemektedir.