Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Cumhuriyet’in 100. Yılı Sergisi’nde Mustafa Kemal Atatürk ve Milli Mücadele’ye katılan komutanların kişisel eşyalarını sergiliyor.

100. yıl sergisi... ‘Sancak’lar ilk kez görüldü

Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler tarafından 1 Aralık Cuma günü açılan Cumhuriyet’in 100’üncü Yılı Sergisi, Mustafa Kemal Atatürk’ün yanı sıra Milli Mücadele’ye katılmış ve Cumhuriyet’in ilanında görev almış bir dizi komutanın kişisel eşyalarını içeren Askeri Müze koleksiyonundan 12 objenin sergilenmesine olanak sağlıyor. Sergide daha önce sergilenmemiş birçok önemli eser de bulunmaktadır. Bunlar arasında 54’üncü Süvari Alayı Sancağı, Askeri Müze koleksiyonunda yer alan Mustafa Kemal Atatürk’ün kendi el yazısını içeren sicil defteri, sancağa verilen İstiklal Madalyası ve 28 Haziran 1923 tarihinde yapılan milletvekili seçimlerinde İzmir Sancağı seçimini kazananların isimlerini içeren mazbata bulunmaktadır. Bu eserler ilk kez sergilenmektedir.

Sergi, pazartesi günleri hariç 09.00 ile 16.30 saatleri arasında ziyaret edilebilir. Ayrıca, Milli Savunma Bakanlığı’nın mobil uygulamasındaki “Harbiye Askeri Müzesi” bölümünden sanal olarak da gezilebilir.

Sergide ayrıca, 30 Ekim 1918’de imzalanan Mondros Ateşkes Antlaşması ile 29 Ekim 1923 Cumhuriyet’in ilanı arasında meydana gelen önemli tarihsel olayların kronolojik sırayla anlatıldığı 85 eser, çok sayıda belge ve fotoğraf bulunmaktadır. Atatürk’ün tabancası, mühürleri, bastonu, şapkası ve yeleği, mareşal rütbeli pelerini ile İzmir’in işgalden kurtarılmasından sonra halk tarafından hediye edilen hatıra sancağı ve diğer komutanlara ait objeler de sergide yer almaktadır.