Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler: Terörle Mücadelede Başarılıyız, Savunmada Yerlilik Artıyor ve Türkiye’nin Eurofighter Planı

Barış ve refah istiyoruz

Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’ndaki bütçe sunumunda önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Güler, terörle mücadelede büyük başarılar elde ettiklerini belirterek, Fırat Kalkanı, Zeytin Dalı, Barış Pınarı, Bahar Kalkanı, Pençe serisi harekâtlar ve diğer operasyonlar sayesinde terör örgütünün yurt içinde bitme noktasına geldiğini ifade etti. Bunun yanı sıra, sınır ötesinde Türkiye’ye yönelik saldırıların bertaraf edildiğini ve kurulmak istenen terör koridorunun parçalandığını dile getirdi. Bakan Güler, PYD/YPG ve DEAŞ’ın Suriye ve Irak’taki unsurlarının da meşru hedeflerinin olduğunu vurguladı.

Güler, Türkiye’nin Yunanistan ile ilişkilerini geliştirmeye yönelik çabalarının devam ettiğini belirtti. Ege ve Doğu Akdeniz’deki sorunların uluslararası hukuka, iyi komşuluk ilişkilerine ve müttefiklik ruhuna uygun bir şekilde çözüme kavuşturulması amacıyla çaba sarf ettiklerini söyledi. Bu kapsamda, Ege’deki askeri faaliyetlerin karşılıklı olarak azaltıldığını ve bölgedeki tansiyonun düşük tutulmaya çalışıldığını ifade etti. Güven Artırıcı Önlemler toplantısının, Yunanistan ile ilişkilerin daha da gelişmesi için güzel bir fırsat olduğunu da belirtti. Ancak, barışçıl bir çözüm için milli menfaatlerinden taviz vermeyeceklerini özellikle vurguladı.

FETÖ ile mücadeleye de değinen Bakan Güler, 2016’daki hain darbe girişiminden bu yana TSK’da FETÖ bağlantısı nedeniyle 23 bin 971 kişinin ihraç edildiğini ifade etti. Hain örgütle mücadelenin tavizsiz bir şekilde devam edeceğini belirtti.

Savunma sanayisinde yerliliğin yüzde 80’lere ulaştığına dikkat çeken Güler, çalışmaların hızla devam ettiğini söyledi.

Bakan Güler ayrıca bütçe sunumunda, Türkiye’nin Eurofighter Typhoon adlı çok amaçlı savaş uçağını almak istediğini açıkladı. İngiltere ve İspanya ile görüşmelerin devam ettiğini ve Almanya’yı da ikna etmek için çalışmaların sürdüğünü belirtti. Ayrıca, F-35 konusunda kişisel olarak alım yapılmasına karşı olduğunu ifade etti.

S-400 hava savunma sistemine yönelik eleştirilere ise Güler, “S-400’e ihtiyaç duyduğumuz zaman kullanırız. Bu bir çamaşır makinesi mi?” şeklinde cevap verdi.