Milli Savunma Bakanlığı’ndan Harp Okulları Açıklaması

MSB kaynaklarından ‘kılıçlı yemin’ açıklaması: Her yönüyle inceleniyor

Milli Savunma Bakanlığı: Harp Okullarında Yapılan Mezuniyet Töreni Hakkında Açıklama

Milli Savunma Bakanlığı kaynakları, 30 Ağustos 2024 tarihinde Kara Harp Okulu’nda gerçekleştirilen yemin törenine ilişkin sosyal medyada çıkan tartışmalara yönelik basın bilgilendirme toplantısında açıklamalarda bulundu. Bakanlık kaynakları şunları belirtti:

“Zafer Bayramı ve Türk Silahlı Kuvvetleri Günü’nü büyük bir coşkuyla kutladığımız 30-31 Ağustos tarihlerinde, Harp Okullarımızın mezuniyet törenlerini Sayın Cumhurbaşkanımızın katılımıyla gerçekleştirdik. Köklü geçmişe sahip ordumuzun gözbebeği Harp Okullarımızın mezuniyet sevincini yaşarken, 3 kız öğrencimizin birincilikle mezun olması da bizleri gururlandırdı. Ancak Kara Harp Okulu Sancak Devir Teslim ve Mezuniyet Töreni sonrasında yayımlanan görüntüler toplumun farklı mecralara çekilerek yanlış yorumlara neden olmuştur.

Özellikle sosyal medya platformlarında dolaşıma sokulan görüntülerin aslında olduğu bağlamından koparılıp farklı bir şekilde sunulduğunu görmekteyiz. Bu tür manipülasyonlara karşı Türk Silahlı Kuvvetleri olarak herhangi bir disiplin ihlaline asla müsamaha gösterilmeyeceğini belirtmek isteriz. Söz konusu olayı detaylı bir şekilde inceleyerek gereken disiplin işlemlerini yapacağız. Kamuoyunu, manipülasyon yapan kişilere itimat etmemeleri konusunda uyarıyoruz.

Sosyal medya üzerinden yapılan hakaret, iftira ve tehditler nedeniyle Türk Silahlı Kuvvetlerine yönelik suç duyurusunda bulunulduğunu da bildirmek isteriz. Ordumuz, birlik ve beraberliğimizi korumak adına görevini en iyi şekilde yapmaya devam edecektir.”

CHP’den tepki geldi

CHP Sözcüsü Deniz Yücel, Kara Harp Okulu mezuniyet töreninde yemin eden teğmenler hakkında yapılan incelemeye karşı çıkarak, “3-5 trol hesap tweet attı diye genç teğmenlere soruşturma açmak, milli şuurdan yoksunluktur, acizliktir” dedi.

Yücel sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Teğmenlerin yaptığı yemin, Mustafa Kemal Atatürk ve laik demokratik Türkiye Cumhuriyeti’nin bağımsızlığını vurgulamaktadır. Anayasaya ve yasalara aykırı bir ifade içermemektedir. Bu durumdan rahatsız olanlar FETÖ zihniyetini temsil etmektedir” şeklinde ifadeler kullandı.

İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu da konuya ilişkin, “Bu yeminin hiçbir şeyi yok, önce onu söyleyeyim net bir biçimde. Bu yemin ilk defa edilmiyor. Bu zamana kadar edilen bir yemin bu” açıklamasını yaparak Harp Okulu mezuniyet törenlerine ilişkin eleştirilerde bulundu.