Milli Silahlı İnsansız Hava Aracı Bayraktar TB3, 32 Saatlik Uçuşla Rekor Kırdı

32 saat havada kaldı... Bayraktar TB3 SİHA uzun uçuş testini başarıyla tamamladı

Milli ve yerli bir geliştirme olan Bayraktar TB3 silahlı insansız hava aracının test süreci başarıyla devam ediyor. 27 Ekim tarihinde gerçekleştirilen ilk uçuşun ardından yapılan performans testlerinden geçen milli SİHA, 13. uçuş testini de başarıyla tamamladı. Bu test uçuşunda, Çorlu’daki AKINCI Uçuş Eğitim ve Test Merkezi’nde 32 saat boyunca kesintisiz olarak 20.000 feet irtifada havada kaldı. Yerli olarak geliştirilen PD-170 motoruyla hareket eden milli SİHA, uzun uçuş testi sırasında orta irtifadaki sistem ve dayanım performansının ölçüldüğü testlerin tamamını başarıyla geçti.

Bayraktar TB3, 32 saatlik uçuşu boyunca gökyüzünde toplam 5.700 km yol katetti. Önceki 12. uçuş testinde de 12 saat havada kalan Bayraktar TB3, böylece kendi rekorunu da kırmış oldu.

Bayraktar TB3 SİHA, Cumhuriyetimizin 100. yılını taçlandırmak için düzenlenen TEKNOFEST kapsamında halka açık olarak sergilendi. İstanbul, Ankara ve İzmir’de düzenlenen TEKNOFEST’lere katılan SİHA, yüz binlerce vatandaş tarafından ziyaret edildi.

Bayraktar TB3, katlanabilir kanat yapısı sayesinde TCG Anadolu gibi kısa pistli gemilerden kalkış ve iniş yapabilecek dünyadaki ilk silahlı insansız hava aracı olacak. Selçuk Bayraktar, Bayraktar TB3 için 2024 yılında TCG Anadolu gemisinde testlere başlamayı planladıklarını belirtmişti. Bu kabiliyetler, benzer insansız hava araçları açısından önemli bir yenilik olacak. Milli SİHA, görüş hattı ötesi haberleşme kabiliyetine sahip olacak ve bu sayede çok uzak mesafelerden kontrol edilebilecek. Bu da keşif, gözetleme, istihbarat ve taarruz görevlerini etkili bir şekilde gerçekleştirmesini sağlayacak.

Baykar, tüm projelerini öz kaynaklarıyla yürüten bir firma olarak savunma ve havacılık sektöründe ihracat lideri olmuştur. Bayraktar TB2 için 32 ülkeyle, Bayraktar AKINCI TİHA için ise şu ana kadar 8 ülkeyle ihracat anlaşması imzalanmıştır. Baykar, 2022 yılında 1.2 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirerek ihracat oranını %99.3’e çıkarmıştır. Türkiye’nin savunma ve havacılık sektöründeki başarısını yurt dışına taşıyan Baykar, milli ve yerli teknolojisiyle 33 ülkeye ihracat yapmaktadır.