Morca Mağarası’ndaki ABD’li Bilim İnsanı Mark Dickey İçin Kurtarma Çalışmaları Hız Kesmeden Devam Ediyor

ABD’li mağaracı için dünya seferber... Halatlar döşeniyor koridorlar açılıyor: Derinlik 1040 metre

Anamur’daki Morca Mağarası’nda geçtiğimiz günlerde mide kanaması geçiren ABD’li bilim insanı Mark Dickey için kurtarma çalışmaları hızla devam ediyor. Türkiye’den AFAD, UMKE, jandarma ve acil sağlık ekiplerinin yanı sıra Bulgaristan, Hırvatistan, İtalya, Macaristan ve Polonya’dan gelen kurtarma ekipleri, toplamda 192 kişilik bir ekip oluşturarak organizasyonda yer alıyor. AFAD koordinasyonundaki ekipler, arama, kurtarma, tedavi hizmetleri ve lojistik konularında çalışmalarını sürdürüyor. İki farklı plan üzerinde durulan kurtarma operasyonunda, Mark Dickey’in sağlığına kavuşarak kendi imkanlarıyla çıkması veya mağara içerisinde stratejik noktalara kurulan ekiplerin yardımıyla çıkarılması hedefleniyor. Bu doğrultuda mağara içinde halat döşeme ve dar noktaların genişletilmesi çalışmaları yürütülüyor.

ABD’li bilim insanının sağlık durumu hakkında bilgi veren AFAD Arama Kurtarma Daire Başkanı Recep Şalcı, Dickey’in durumunun giderek düzeldiğini belirtti. Şalcı, doktorların müdahaleleriyle beraber Dickey’in sağlık kontrollerinin devam ettiğini ve tahliye işleminin doktorların kararına bağlılığının sürdüğünü ifade etti. Şalcı, sözlerine şöyle devam etti: “Mağara 1276 metre derinliğinde ancak hastamız şu anda 1040 metrede bulunuyor. Doktorlar tarafından tedavi ediliyor. Bu mağara, dünyanın en zor tahliye edilen mağaralarından biridir. Ayrıca, kazazedeyi tahliye ederken gerekli sistemlerin oluşturulması ve dar olan bölgelerin genişletilmesi için patlatmalar gerçekleştirildi. Bu çalışmaları sadece Türkiye olarak gerçekleştirmiyoruz, Avrupa Mağara Kurtarma Federasyonu ile iş birliği yaparak bu operasyonu yürütüyoruz. Şu anda 6 farklı ülkeden 192 mağara arama kurtarma personeliyle birlikte operasyona katılıyoruz. Dickey’e 4 ünite kan verilerek serum takıldı ve mağara içindeki durumuyla ilgili görüntüler paylaşıldı.”

Bu kurtarma operasyonu dünya genelinde en zorlu kurtarmalardan biri olarak bilinmektedir ve uzun bir süreç gerektirmektedir. Doktorların onay vermesinin ardından tahliye işlemlerine başlanacaktır. Umut ediyoruz ki 5-6 gün içinde hastamızı güvenli bir şekilde yukarıya çıkartıp hastaneye ulaştırırız. Bu operasyon, sadece bir kurtarma operasyonu olmanın ötesinde 2 bin 100 metre derinliğinde bir ana kamp organizasyonudur. Devlet olarak AFAD olarak bu organizasyonun koordinasyonunu gerçekleştiriyoruz ve umuyoruz ki operasyon başarılı bir şekilde tamamlanır ve Dickey ailesine kavuşur.

Mark Dickey’in kurtarma çalışmalarına 6 farklı ülkeden 192 mağara arama kurtarma personelinin katıldığı belirtilmektedir. Bölge yetkililerinden Cenk Yıldız ise, “Bu zorlu bir operasyondur. Sağlıklı bir insanın çıkması 16 saat sürebilir. Operasyonun üç-dört gün sürebileceğini düşünüyoruz. Sağlık her şeyin önünde gelir. Amacımız, kimseyi tehlikeye atmadan bu operasyonu tamamlamaktır” şeklinde açıklamalarda bulunmuştur.

ABD’li mağaracının tedavi edildiği kamp yerine ilişkin olarak Mağaracılık Federasyonu tarafından fotoğraflar paylaşılmıştır. Tedaviden sonra ayakta durabilmesi planlanan Mark Dickey, yürüyemediği noktalarda sedyeyle taşınması için gereken çalışmaların yapıldığı belirtilmiştir.