MS Hastalığı ve Uzmanların Uyarıları

MS uyarıları

Multiple Skleroz (MS) Hastalığı ve Uzmanların Uyarıları

Halk arasında kısaca MS olarak bilinen Multiple Skleroz hastalığı, merkezi sinir sistemini yani beyni ve omuriliği etkileyen bir nörolojik rahatsızlıktır. 29 Mayıs Dünya MS Günü’nde uzmanlar, MS hastalarının dikkat etmeleri gereken konular hakkında uyarılarda bulundu.

SİGARADAN UZAK DURUN

Prof. Dr. Hüsnü Efendi, konuyla ilgili şunları söyledi: “Özellikle sigaranın hastalığın ortaya çıkışında, hastalık seyrinde ve tedavi yanıtında olumsuz etkisini gösteren kanıtlar giderek artmaktadır. D vitamini eksikliği de benzer özellikler nedeniyle önemlidir. En önemli uyarım hastaların yalan yanlış bilgilerle kendi kafalarını karıştırmamaları.”

UMUT TACİRLERİNE DİKKAT

Prof. Dr. Ayşe Altıntaş şu uyarıda bulundu: “Bitkisel tedaviler gibi tuzaklara düşen, içeriğini bilinmeyen bazı bitkisel ürünleri kullanan pek çok hasta mevcut. Maalesef kullandığı ürünler nedeniyle istenmeyen yan etkilerin geliştiği hastalarımız var.”

TEDAVİYİ KABUL EDİN

Doç. Dr. Osman Özgür Yalın, tedavi konusunda şu uyarıda bulundu: “MS hastalığında en büyük tehlike kişinin tanı alamaması ve tedavisiz kalmasıdır. İkincisi, tedavinin uygun şekilde yapılmaması ve tedaviyi kabul etmemek.”

YOGA İLE İLGİLİ ÇALIŞMALAR

Türkiye’de 24 üniversiteden 45 bilim insanı tarafından 427 MS hastası üzerinde yapılan bir araştırmada, doktor kontrolünde yoga yapan hastaların bilinç, duygudurum ve unutkanlık üzerinde olumlu gelişmeler olduğu saptandı. Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Özşimşek, konuyla ilgili şu bilgileri paylaştı: “Hastalarımıza haftada 2 gün olmak üzere 2 aylık bir yoga eğitimi verdik. Hastalarımızı bu süre zarfında bilinç, duygudurum ve solunum fonksiyon kapasitelerine bakarak değerlendirdik. Bu çalışma dünyada yapılmış ilk ülke çalışması.”