Murat Karayalçın’dan Kurultay Sürecine İlişkin Öneriler ve Yapay Zeka Konusu: CHP’nin Geleceği için Tartışmalar Devam Ediyor

Karayalçın: Beyaz atlı prensi beklemeyin

CHP’deki adaylık sürecinde “ağabey” modeliyle gündeme gelen eski genel başkanlardan Murat Karayalçın, kurultay süreciyle ilgili örgüte gönderdiği mektupta şunları dile getirdi: “Örgütün kapasitesinin altında tutulması siyasi tembelliğe yol açtı. Siyasi olarak tembelleşmemizin ilk örneği bir kurtarıcı beklentisidir. İyi konuşan, çok çalışan, yumruğunu sık sık masaya vuran birisi gelecek ve bizi iktidara taşıyacak. Buna beyaz atlı prens veya prenses beklentisi diyorum. Bununla birlikte, gerçeklikte böyle bir şey yok. Bizi iktidara taşıyacak olan güç, prensler veya prensesler değil örgütümüzdür.

Başka bir tembellik örneği ise ‘Sağdan oy alamıyoruz, o halde siyasetçi alalım, onlar da sağ seçmeni getirir’ düşüncesidir. Tabii ki partimize sağdan siyasetçi ve seçmen de gelecektir, gelmelidir. Böylelikle partimiz büyüyecektir. Üstelik bu arkadaşlarımız, partiye katıldıkları andan itibaren herhangi bir üyesi kadar CHP’li olacaklardır. Bu nedenle eleştirim, transferlerin yapıldığı anlayışa değil, bu anlayışla gerçekleştirilen transferlere yöneliktir.

Önerim, KPSS sistemine benzer niteliktedir. Parti üyeleri, illerinde 4 alanda değerlendirmeye tabi tutulacak ve puan toplayacaklardır. Eğitim 40, parti görevleri 30, aidat 20, kıdem ise 10 puan değerindedir. Parti içi seçimlerde ve ön seçimde oy kullanabilmek için, yani seçme hakkını kullanabilmek için, belirli bir puan toplamanın gerekliliğini öneriyorum. Ayrıca milletvekili, belediye başkanı, belediye meclis üyesi ve il genel meclis üyesi adayı olabilmek için bu puandan daha yüksek bir puan almanın zorunlu olduğunu söylemek istiyorum.”

Karayalçın mektubunda “Sol bir parti kimliğiyle yapay zeka konusunu önemle ele almamız gerektiğini” ifade ederek, şunları söyledi: “Bu, sadece bir teknolojik ilerleme konusu olarak görülmeyecek. Bana göre temel sorun, hızlı bir şekilde yaygınlaşacağı anlaşılan yapay zeka kullanımında, geleneksel anlamda emek girdisi olmadan oluşturulan değerin nasıl paylaşılacağı ve siyaset yaptığımız toplum kesimlerinin bu değerden nasıl yararlanacağıdır. Aslında, bu konuda çalışmalara başlamak Partimiz için program çalışmaları aşamasına geçilmeden önce faydalı olacaktır.”