Mustafa Kemal Paşa ve Saime Hanım Mektuplaşması

Süt kardeşten Ata’ya mektup

Devlet Arşivleri Başkanlığı’ndaki Atatürk Koleksiyonu’ndan çıkan belgelere göre, İstanbul Çengelköy’de yaşayan Saime Hanım, Diyarbakır-Silvan’da Kolordu Komutanı olan Mustafa Kemal Paşa’ya 15 Temmuz 1916 tarihinde yazdığı mektubu, oraya gönüllü asker olarak giden eşiyle birlikte gönderdi. Saime Hanım’ın mektubunda şu ifadeler yer alıyor: “Mektubu getiren eşim Elektrik Mühendisi Yusuf Nejad’tır. Diyarbakır’a hareket üzere olan 10 numaralı Telsiz Telgraf Müfrezesi’ne gönüllü asker olarak dahil olmuş ve hareket etmek üzeredir. Şimdi üç çocuğum var. İkisi Alman mektebine devam ediyor, büyük kızım Bülend’i tabip olması için Viyana’ya göndermeye hazırlanıyoruz.”

Mustafa Kemal Paşa’nın, Saime Hanım’a verdiği cevapta “Hemşirem (Kız kardeşim) Hanımefendi” hitabıyla başladığı açıklamalarda, “Zevceniz (eşiniz) müfrezesiyle karargâhıma dahil oldu. Sizi Selanik’te gördüğümden sonraki durumunuzu ancak eşinizin getirdiği bu mektup hatırlattı.” ifadelerine yer verilmiştir. Mustafa Kemal Paşa ayrıca, Saime Hanım’a 1923 Nisan ayında 100 lira yardım ettiği bilgisi de belgeler arasında yer alıyor.

Mektupta ayrıca, askeri hastanede çalışan Tabip Miralay Osman Bey’in kızı Saime Hanım’ın, Çengelköy Kuleli’de Setbaşı 12 numarada yaşadığı ve dedesinin Tırhalalı Abdullah Bey olduğu belirtilmektedir. Ancak Saime Hanım ve çocuklarının sonraki hayatlarına dair herhangi bir detay bulunmamaktadır.