Naz Arıcı, Türkiye’ye Uluslararası Yetişkinler Artistik Buz Pateni Şampiyonası’nda 5. dünya şampiyonluğunu getirerek büyük gurur yaşattı. Kendisiyle hayat hikayesini konuştuğumuzda, buz pateniyle tanışmasının 29 yaşında olduğunu ve tam 10 yıl mühendislik yaptığını öğrendik. Arkadaşının kaybıyla yaşadığı depresyon sürecini buz pateni ile atlattığını dile getirdi.
Çocukluk yıllarını bir memur ailesinde geçirdiğini ve okula odaklanmış bir gençlik dönemi yaşadığını anlatan Arıcı, sporla ilgilenme isteğinin hiç olmadığını belirtti. Ancak bir depresyon döneminde kendini bulduğunu ve bir hobi listesi yapmaya başladığını ifade etti. Buz pateni o dönemde listesinde yer alan aktivitelerden biriydi. Ankara’da bulunan olimpik buz pateni salonunda bir gün otururken, buz patenine başlamaya karar verdiğini söyledi. Buz pateni onu depresyondan kurtaran bir spor olmuştu.
Antrenörüyle birlikte çalışmaya başladıktan sonra, 28 yaş üstü dünya şampiyonalarının olduğunu keşfettiğini anlattı. İşe amatör olarak başlayan Arıcı, yetenekli olduğunu keşfeden antrenörü sayesinde profesyonel bir sporcu gibi çalışmaya başlamıştı. 2015 yılında Almanya’daki şampiyonaya hazırlanırken Türkiye Buz Pateni Federasyonu tarafından milli sporcu olarak kabul edildi. İlk yarışında şampiyonluk elde etmesi, Türkiye’de büyük bir ses getirdi ve ülkenin uluslararası alanda başarılı olabileceği buz pateni dalı keşfedilmiş oldu. Bu başarının ardından Türkiye Buz Pateni Federasyonu 28 yaş üzeri yarışmalar düzenlemeye başladı.
Arıcı, mühendislik mesleğini ve profesyonel sporculuğu nasıl dengelediğini anlattı. Türkiye’deki buz pisti yetersizliği nedeniyle sabah 5’ten 8’e kadar antrenman yaparak çalışma hayatına devam ettiğini dile getirdi. Ancak Kanada’da düzenlenen bir yarışma için çalışmalarını daha rahat sürdürebilmek için işinden istifa ettiğini söyledi. Buz pateni sporunun maddi getirisi olmadığı için işini bırakamadığını belirttiğinde ise biriktirdiği paralarını sporu finanse etmek için harcadığını ve sponsor bulmaya çalıştığını ifade etti.
Arıcı, Türkiye’de buz pateninin fazla bilinmediğini ve bu sporu yaymak istediğini dile getirdi. Gösteriler yaparak farklı bölgelerde bu spora ilgi çekmeye çalıştığını söyledi. Buz patenine başlama yaşının 4-5 olduğunu düşündüğümüzde, insanların artık yaş sınırı olmadığını fark ettiğini belirtti. Her yaştaki insanın buz pateni yapabileceğini ve herkesin hayalini gerçekleştirebileceğini söyledi. Kendisi de bu spordan hiç vazgeçmeyeceğini ve yaş sınırı koymadığını belirtti. Özellikle kız çocuklarının kendisine hayran olduğunu ve örnek aldıklarını söyleyerek, bu durumun kendisini çok mutlu ettiğini ifade etti. İyi bir buz patencisi olmak için çocuğun bu sporu istemesi, zorluklara dayanıklı ve esnek olması gerektiğini vurguladı.
Müzik seçimi ve kıyafet seçimi ile birlikte dans gibi teknik bir spor olan buz pateninde bir sezonda genellikle 1 ya da 2 koreografi çalışıldığını belirtti. Müzik seçimi sonrasında renk ve kıyafet seçimi yapıldığını dile getirdi. Her müziğin bir rengi olduğuna inandıklarını söyledi ve seçilen müzikle uyumlu bir kıyafet seçimi yapıldığını ifade etti. Bir yarışmaya hazırlanmanın 1 yıl sürdüğünü söyleyen Arıcı, hedefinin her daim altın madalya olduğunu ve onun için çalıştığını belirtti. Türkiye’de 28 yaş üstü kategorisinin açıldığında sadece 4 kişinin katıldığını, ancak bugün 73 kişinin katıldığını ve bu durumun kendisini çok mutlu ettiğini söyledi.