Neuralink, Düşünce Gücüyle Satranç Oynayabilen Felçli Hastayı Tanıttı

Düşünce gücüyle satranç oynadı! Beyin çipi felçli hastalar için umut olacak

Elon Musk’ın Şirketi Neuralink, Düşünce Gücüyle Satranç Oynayan Felçli Hastayı Gösterdi

ABD’li milyarder Elon Musk’ın nöroteknoloji şirketi Neuralink, merakla beklenen bir açıklama yaparak beyin çipi kullanan bir hastanın düşünce gücüyle satranç oynadığı görüntüleri paylaştı. 29 yaşındaki Noland Arbaugh, bir kaza sonucu boynundan aşağısı felç olan bir hastayı gösteren kayıtta, dizüstü bilgisayarında oyun oynayarak Neuralink cihazını kullanarak imleci hareket ettirdi.

Videoda Arbaugh’a bir Neuralink mühendisinin eşlik etti ve hastanın bilgisayar faresini düşünce gücüyle nasıl hareket ettirebildiğini açıklamasını istediği görüldü. Arbaugh, teknolojiyi Star Wars’taki ‘güç’ kullanımına benzeterek, “İstediğim yere gidiyor, çok çılgın bir deneyim” dedi.

Elon Musk’ın başlattığı bu girişim, engelli bakımında devrim yaratacağı düşünülüyor. Neuralink beyin çipi implantı, bir robotun, implantı, beynin hareketi kontrol eden bir bölgesine yerleştirmesiyle faaliyet gösteriyor. Musk, ocak ayında beyin çipinin ilk kez bir insana yerleştirildiğini duyurmuştu.

Neuralink, beyin çipi projesini insanlar üzerinde denemek için Mayıs 2023’te ABD Gıda ve İlaç İdaresi’nden onay aldığını duyurdu. Şirket, beyne yerleştirilecek mikroçiplerle felç ve körlük gibi rahatsızlıkların verdiği zorlukları ortadan kaldırarak engelli bireylerin hayat kalitesini artırmayı hedefliyor.

İstanbul, Girişimcilik ve Teknoloji Merkezi Olacak

İstanbul, Girişimcilik ve Teknoloji Merkezi Olacak

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, şehri girişimcilik ve teknolojinin merkezi haline getirecek projeleriyle dikkatleri üzerine çekti. İmamoğlu, Pendik, Sancaktepe, Ataşehir, Üsküdar, Kağıthane, Eyüpsultan, Esenler, Bağcılar, Başakşehir ve Esenyurt bölgelerinde toplam 10 adet bilgi ve inovasyon fabrikası kuracaklarını ve bu bölgelerin HIZRAY ve metro hatlarıyla entegre olacağını belirtti.

İmamoğlu, bilgi fabrikalarının yılda 5 binden fazla gence gelir sağlayacağını belirtirken, ayrıca İstanbul’da 3 adet ‘Girişimcilik Okulu’ ve Türkiye genelinde 18-25 yaş arası gençlere yönelik ‘İnovasyon Yaz Kampları’ düzenleneceğini ifade etti.

Projeye destek verilecek 750 girişim ve 3 bin girişimcinin belirleneceğini söyleyen İmamoğlu, “Onaylanan girişimler, 200 bin TL hibe desteğinden yararlanabilecek” açıklamasında bulundu.