Nevşehir’de Sanat Dolu Türkiye Kültür Yolu Festivali

Kapadokya’da mahzenler sanat açtı

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından düzenlenen Türkiye Kültür Yolu Festivali’nin yedinci durağı Nevşehir oldu. Peribacalarının bulunduğu bu gizemli şehirde, sanatseverlerle buluşacak olan etkinlikler dokuz gün boyunca 40’tan fazla noktada gerçekleşecek.

Kapadokya Üniversitesi’nin Ürgüp Fabrika Yerleşkesi’nde yer alan eski şarap fabrikası mahzenleri, festival kapsamındaki önemli mekânların başında geliyor. Üniversite, 1944 yılında üretime başlamış ve daha sonra özelleştirme sonucu Mey İçki AŞ’ye geçmiş olan eski Ürgüp Tekel Şarap Fabrikası’nı satın alarak bu alanda restorasyon çalışmaları gerçekleştirdi.

Nevşehir Kültür Yolu Festivali’nde yer alan etkinlikler arasında doğal taşlarla oluşturulan otantik mahzenler de bulunuyor. Bu mahzenlerde düzenlenen “Eskizden piksele dijital sanat sergisi”nde öncü sanatçılar Anadolu’nun zengin mirasını dijital sanatla birleştirerek sergiliyorlar.

Van Kültür Yolu Festivali’nde de sergilenen Refik Anadol’un “Makine Halüsinasyonları: Mercan Rüyaları” eseri, bu kez Nevşehir’de Meryem Ana Kilisesi’nde sergilenecek. Ayrıca Gazi Eğitim Fakültesi’nden mezun olan genç sanatçı Gözde Atlas’ın “Mühürlenmiş Zaman Serisi: Minimal Metaformoz” adlı çalışmaları da festival kapsamında yer alacak.

Festivalde dikkat çeken diğer bir çalışma ise Cansu Sönmez’in “Robotik Zafaran” adını verdiği çalışması. Bu eserde safran bitkisine dair bir mutasyon yer alıyor ve zeytin derisi ile mekanik komponentler kullanılarak yapılmış bir bitki görüntüsü oluşturulmuş.

Ümran Yürektürk’ün “Eskizden Piksele” sergisine katkı sağlayan “Manifesto”su, sanatseverlere yaşamın gizemlerini ve doğanın estetik harikalarını keşfetme fırsatı sunuyor. Ayrıca Gökhan Doğan’ın “Seyyah: Anadolu Medeniyetleri” adlı eseri ise izleyicilerine Göbeklitepe’den günümüze bir zaman yolculuğu deneyimi yaşatıyor. Bu eser, geçmiş ile güçlü bir bağ kurma fırsatı sunarak eski kültürlerin günümüzdeki yansımalarını gözler önüne seriyor.