OECD Raporuna Göre Türkiye’de Lise Eğitimi Oranında İyileşme Kaydediliyor

Kızlar daha fazla liseli oldu

OECD’nin yayınladığı “Bir Bakışta Eğitim 2023” başlıklı rapora göre, 25-34 yaş grubunda OECD ülkelerinde %14’ünün lise mezunu olmadığı ortaya çıktı. Türkiye ve Portekiz ise bu yaş grubunda lise eğitimine sahip olmayanların oranını düşürmede başarılı olan iki ülke olarak gösteriliyor. Geçtiğimiz yıl Türkiye’de lise diploması olmayanların oranı %15’e geriledi. Bu düşüş, özellikle kadınlar arasında daha fazla oldu. 2015 yılında Türkiye’de 25-34 yaş grubundaki kadınların %52’si lise diplomasına sahip değilken, 2022’de bu oran %34’e düştü.
Raporun diğer önemli başlıkları şunlardır:
Cinsiyet Eşitsizliği: Başkentler bazında değerlendirildiğinde Ankara’da, yaklaşık olarak dört yetişkinden biri (%23) yükseköğretim diplomasına sahip.
Lise düzeyinde okul dışı kalma oranları, Belçika, Şili, Almanya, Kore ve Türkiye dışındaki ülkelerde erkeklerde kızlardan daha yüksek.
Aynı ülke içinde bile, gerekli yeterlilik düzeyine ilişkin düzenlemeler, erken çocukluk gelişimi hizmetleri ile okulöncesi eğitim arasında farklılık gösterebiliyor. Belçika, Hollanda ve Türkiye’de küçük çocuklarla çalışan öğretmenlerin lise diplomasına sahip olmaları gerekiyor. Ancak Hollanda’da 4 yaş çocuklarla çalışabilmek için yüksek lisans derecesi talep edilebiliyor.
Bazı ülkelerde işgücü piyasasına girebilmek için kısa süreli yükseköğretim programları, yükseköğretim sisteminin önemli bir parçası durumunda. Avusturya, Kolombiya, Türkiye ve Amerika Birleşik Devletleri’nde, yükseköğretime ilk kez girenlerin %40’ından fazlası önlisans gibi kısa yükseköğretim programlarına kaydoluyor.