Hrant Dink’i öldüren Ogün Samast, cinayetten tam 16 yıl sonra “şartlı tahliye” edildi. Ancak 2 gün sonra Samast hakkında yeni bir iddianame düzenlendi. Bu iddianamede, “FETÖ/PDY silahlı terör örgütüne üye olmamakla beraber örgüt adına suç işlemek” suçundan 5 ila 10 yıl arasında hapis cezası istendi. İddianame, İstanbul Çocuk Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderildi ve Samast’ın dosyası Dink cinayetinin azmettiricileri olduğu öne sürülen Erhan Tuncel ve Yasin Hayal ile birlikte 11 sanığın yargılandığı İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderildi. Mahkeme, Samast’ın dosyasının diğer sanıkların dosyalarıyla birleştirilmesi ve yargılamanın birlikte yapılması kararını verdi.
Erhan Tuncel, Yasin Hayal, Ogün Samast ve eski emniyet müdürleri Ali Fuat Yılmazer ve Ramazan Akyürek gibi bazı sanıklar, duruşmaya SEGBİS aracılığıyla katıldı. Ogün Samast, tahliye olduktan sonra ilk kez Trabzon Akçaabat Adliyesi’ne eşiyle birlikte gitti. Duruşma salonunda sanık bulunmazken, bazı sanık avukatları, Dink ailesinin avukatları ve izleyiciler ile basın mensupları hazır bulundu.
Kimlik tespitinde Trabzon Düzköy’deki bir adresi veren Samast, işsiz olduğunu ve geliri olmadığını belirtti. Üniversite mezunu olduğunu söyleyen Samast, iddianamenin kendisine yeni ulaştığını ifade ederek süre istedi. Avukatı, Samast’ın can güvenliği olmadığı gerekçesiyle duruşmadan ayrılmasını talep etti. Mahkeme, bu talepleri kabul etti.
Samast, Trabzon’un Akçaabat Adliyesi’nde siyah şapka ve gözlük takarak duruşmaya katıldı. Adliyeden eşiyle çıkan Samast, gazetecilerin sorularına yanıt vermedi ve siyah kaplı bir otomobile binerek hızla bölgeden ayrıldı. Mahkeme, Ogün Samast’a “yurtdışına çıkış yasağı” şeklinde adli kontrol tedbiri uygulanmasına karar verdi.
Hukukçular, Ogün Samast’ın hukuki durumunu ve tutuklanıp tutuklanmayacağını değerlendirdi. Avukat Ramazan Erdoğan, cezasının alt ve üst sınırları dikkate alındığında, Samast’ın tutuklanmasının gerekli olmadığını ve adli kontrol tedbirlerinin hukuka uygun olduğunu belirtti. Avukat Etem Kağan Çelik ise Samast’ın örgüte yardım suçlamasıyla karşı karşıya olduğunu ancak bu suçun FETÖ’nün terör örgütü olarak kabul edilmesinden sonra meydana geldiğini ifade etti. Samast’ın 2007 yılından bu yana cezaevinde olduğunu ve bu süre zarfında örgüte yardım etmesinin veya faaliyet göstermesinin mümkün olmadığını vurgulayan Çelik, tutuklanmaması gerektiğini söyledi.