Okul Sınavlarında Değişiklik: Açık Uçlu Sorulara Geçiş ve Ortak Sınavlar Hakkında Bilgilendirme

8 soruda ortak sınav

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından alınan bir kararla, ortaokul ve liselerde uygulanacak olan ortak sınavlar ve testten açık uçlu sorulara geçilmesi konusuyla ilgili MEB Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürü Kemal Bülbül’e bazı sorular yöneltildi. İşte bu konuda merak edilen 8 soru ve cevapları:

1. Ortak sınavda ucu açık sorular mı sorulacak?
Bu öğretim yılına özgü olarak, Bakanlık tarafından il ve ilçe geneli yapılacak ortak yazılı sınavlarda çoktan seçmeli sorular kullanılacak. Diğer tüm ortak yazılı sınavlar ve diğer tüm yazılı sınavlar ise açık uçlu veya açık uçlu ve kısa cevaplı sorulardan oluşacak.

2. Çoktan seçmeliden açık uçlu sorulara geçiş süreci nasıl olacak?
Okullarda 5. sınıftan 12. sınıfa kadar öğretmenler tarafından yapılacak sınavlar, açık uçlu ve kısa cevaplı sorulardan oluşacak. Ülke, il ve ilçe geneli ortak sınavlarda ise çoktan seçmeli soruların yanı sıra açık uçlu sorularda yer alabilecek.

3. Ortak yazılı sınav uygulaması nasıl gerçekleştirilecek?
Bakanlık tarafından hazırlanan ortak yazılı sınavların soruları, Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından okullara gönderilecek. Sınav ise okuldaki öğretmenler tarafından gerçekleştirilecek.

4. Sınavların okul öğretmenleri tarafından yapılması güvenilirliğini etkiler mi?
Ülke ve il geneli ortak yazılı sınavı, okulda yapılan sınavlardan farklı kılan tek şey soru ve cevap anahtarlarının merkezden hazırlanmasıdır. Okullarda görevli öğretmenler, kendi yaptıkları sınavların güvenliğini sağlamakta olduğu gibi bu sınavlara da aynı hassasiyetle yaklaşacaklardır.

5. Ortak yazılı sınavların değerlendirmesi nasıl yapılacak?
Sınavın uygulama aşaması, ders öğretmenleri tarafından yapılacak. Değerlendirme ise eğitim kurumu sınıf veya alan zümreleri ile ölçme değerlendirme merkezi müdürlükleri tarafından gerçekleştirilecektir.

6. Notlar nereden açıklanacak?
Öğrenciler, aldıkları puanları e-Okul sistemi üzerinden, 100 üzerinden görebilecekler.

7. “Açık uçlu soru” tam olarak nasıl tanımlanıyor?
Açık uçlu soru, öğrencilerden hiçbir seçenek sunulmadan, kendi cümleleriyle cevaplarını oluşturmalarını isteyen sorular olarak tanımlanabilir.

8. Yeni nesil mantık muhakeme sorusu anlayışı değişecek mi?
Hayır, tam tersine açık uçlu sorularla birlikte mantık muhakeme becerileri daha kolay bir şekilde ölçülebilecektir.

Bu karar, gelecek yıllarda tüm sınavların açık uçlu olmasını hedeflemektedir. Açık uçlu sorular, ölçme değerlendirme alanında çalışan herkesin önemsediği bir yöntemdir. Test yöntemiyle yapılan sınavlarda ölçme hatası daha fazla olabilir ve öğrencinin şans faktörü sonucu etkileyebilir. Ancak açık uçlu sorularla ölçme yöntemi, öğrenciyi daha doğru bir şekilde değerlendiren bir sistem sunar. Ortak yapılacak bir sınavın değerlendirmesinin teknik olarak zorlu olduğu bilinmektedir, ancak bu dönüşüm heyecanla beklenmektedir.

Öte yandan, ortak sınavlar “ülke genelinde”, “il ve ilçe genelinde” ve “okul genelinde” olmak üzere 3 aşamada yapılacaktır. MEB ayrıca, bu yıl ilk kez gerçekleştirilecek olan ortak sınavların tarihlerini de açıklamıştır. Buna göre 6. sınıf Türkçe ve matematik derslerinin sınavı 26 Aralık’ta, 9. sınıf Türk dili ve edebiyatı ile matematik derslerinin sınavı ise 27 Aralık’ta gerçekleştirilecektir.