Okullarda Mezuniyet Törenleri: Velilerin İsteği mi, Geleneksel mi?

Mezuniyet furyası

Bazı okullarda mezuniyet törenleri velilerin talebi üzerine yapılırken, diğerleri geleneksel yöntemlere bağlı kalıyor. Hatta bazı okullar mezuniyet coşkusunu bir haftalık etkinliklerle kutluyor. Törenlerin yapılacağı yer de okuldan okula değişiyor. Bazıları okul bahçesini tercih ederken, bazıları ise farklı bir mekân kiralıyor. Kiralanan mekânlar için veliler ortalama 300 TL ödüyor. Ayrıca, çocukların kuaför ve kıyafet masraflarıyla birlikte mezuniyet töreni 1000 TL’ye kadar çıkabiliyor.

İzmir’deki Bahar Yıldırım İlkokulu, törenini okul bahçesinde yapmaya karar verenler arasında yer alıyor. Okul Müdürü Ozan Erzincan, “Veliler öğrencilere göre mezuniyet konusunda daha istekli. Öğrencilerin saçları ve kıyafetleri tamamen mezuniyet için hazırlanıyor. Törenimizde müzik, konfetiler ve yemekler yer alıyordu. Velilerimiz, mezuniyet törenimize oldukça destek oldular. Mezuniyet törenleri, eğitim gören her çocuk için yapılabilir. Bu tarz törenlerin çocuklara ne yararı ne de zararı var” diye konuştu.

İstanbul’daki Bakırköy İlkokulu Müdürü Hüseyin Taşdemir de törenin geçtiğimiz hafta okul bahçesinde gerçekleştiğini ve “4. sınıf öğrencilerimiz keplerini attılar. Etkinliklerimizi okul bahçesinde düzenledik. Böylece velilerin bütçeleri de etkilenmemiş oldu” şeklinde açıklama yaptı.

Sinop İstiklal İlkokulu Müdürü Yasin Sakallı ise mezuniyet törenlerinin bir hafta boyunca süren “Karne Şenliği” altında düzenlendiğini belirtti. Sakallı, “Şenliğimiz, öğrenci gösterileri ile okulumuzda başladı, daha sonra çocukların ve velilerin ortak etkinlikleriyle devam etti. Bu yıl karne günü akşamı bir mekânda mezuniyet törenimizi gerçekleştirdik ve bu bizim için geleneksel hale geldi. Her veli, mekân için 250 TL ödedi” dedi.