Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Olimpos Antik Kenti’nde gerçekleştirilen yeni sezonda başlatılan kazı ve onarım çalışmalarını inceledi. Bu çalışmalar, Olimpos Antik Kenti’ni Likya bölgesinin önemli bir merkezi haline getirdi. Bağlantıyı koparmamak ve Likya Dönemi’ne ışık tutmak amacıyla yapılan çalışmalara ilişkin bilgiler Kazı Başkanı Doç. Dr. Gökçen Öztaşkın tarafından Bakan Ersoy’a sunuldu.
Bakan Ersoy, Olimpos’ta yürütülen kazı çalışmalarına bu yıl yeni alanlar eklenerek toplamda 26 farklı noktada kazı faaliyetlerinin devam edeceğini ve tamamlanan alanlarda restorasyon çalışmaları gerçekleştirilerek antik kentin silüetinin restore edileceğini belirtti. Bu sezon Piskoposluk Sarayı, 3 numaralı Kilise, Liman Anıtsal Mezarları, Tiyatro, Nekropol ve Kuzey Liman Caddesi’nde yoğunlaşan kazılar, antik kentin zemin döşemelerinde bitkisel, geometrik, hayvan ve insan figürlü kompozisyonlara sahip opus-tesselatum tekniğinde mozaiklerin yaygın olarak kullanıldığını gösterdi.
Piskoposluk Sarayı’nda bulunan mekanlardaki mozaiklerde, refrigerium sahnesi, deniz, yer, kurmak, sefahat, zerafet ve servet kişileştirmeleri ortaya çıkarıldı. Aynı şekilde, Olimpos Antik Kenti’ndeki 3 numaralı Kilise’nin atrium portiklerinde cesaret ve adalet kişileştirmeleri tespit edildi. Kilise atriumunda Yedi Erdem’in tasvir edildiği düşünülen mozaikler bulunurken, Liman Anıtsal Mezarlarında Kaptan Eudomos’un lahdini barındıran tonozlu mezar odasının zemininde Aslan Avı sahnesi ve mezar odasının giriş bölümünde ise bir limana giren bir gemi tasviri bulundu.
Olimpos Antik Kenti, daha önceki kazı sezonlarında keşfedilen mozaiklerle birlikte Likya bölgesi için geniş bir repertuvar sunan önemli bir merkez haline geldi. Bakan Ersoy’un geçtiğimiz nisan ayında gerçekleştirdiği Olimpos ziyareti sonrasında sağlanan ödenekle başlatılan yeni dönem kazı ve onarım çalışmaları, antik kentin her noktasında eşzamanlı olarak sürdürülmektedir.