Ortaokul Geçme Notları ve Diğer Yeni Düzenlemeler Hakkında Haber

Bu notları alamayan sınıfta kalacak... İşte yeni yönetmelikteki tüm detaylar

Milli Eğitim Bakanlığı, ‘Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliği’nde yapılan değişiklikleri duyurdu. Yapılan değişikliklere göre, ortaokulda bulunan 5, 6, 7 ve 8. sınıflar için Türkçe dersinden geçme puanı 70 olarak belirlendi. Bu değişiklik, öğrencinin iki dönem puanının aritmetik ortalamasının Türkçe dersinde 70’ten düşük olmaması gerektiğini vurguladı. Türkçe dersindeki iki dönem ortalaması 70’in altında olan öğrenciler başarısız sayılacak ve bir üst sınıfa geçip geçemeyecekleri hakkında karar, sene sonunda şube öğretmenler kurulu tarafından verilecektir.

Diğer dersler için geçme notu ise 45’ten 50’ye yükseltildi. Sene sonu ortalaması 50’nin altında olan öğrencilerin bir üst sınıfa geçip geçemeyeceği de yine sene sonunda şube öğretmenler kurulu tarafından kararlaştırılacaktır.

Takdir ve teşekkür almak için Türkçe dersindeki notun 70’in altında olmaması gerekmektedir. Ortaokullarda bulunan 5, 6, 7 ve 8. sınıf öğrencileri için takdir ve teşekkür alabilmek için Türkçe dersinde başarılı olmaları önemlidir.

Öğrencilerin devamsızlık durumu da velilere bildirilecektir. Bir gün bile devamsızlık yapan veya 5, 10, 15. güne ulaşan öğrencilerin durumu, velilere e-posta, posta veya kısa mesaj yoluyla iletilmektedir.

Cep telefonu ve diğer bilişim araçlarının okulda amaç dışı kullanılmasına engel olmak için tedbirler alınacaktır. Bu tedbirlere uymayan öğrenciler, uyarı, kınama veya okul değiştirme gibi yaptırımlarla karşılaşabilirler. Akran zorbalığı da öğrenci davranışları değerlendirme kurulu tarafından belirlenen yaptırımlarla sonuçlanacaktır.

Teneffüs süreleri değişikliğe uğradı. Tekli eğitim yapılan okullarda, öğrencilerin beslenmesi için en az 20 dakikalık bir teneffüs süresi ayrılacak. Öğle arasına ise en az 40 dakika süre verilecektir. İkili eğitim yapılan okullarda ise teneffüs süresi en az 10 dakika olacak.

Öğretmen seçimi için ise yeni bir düzenleme yapıldı. İlkokul ve ortaokulda kayıt sırasında yapılan şube ve öğretmen seçimi, 2024-2025 eğitim öğretim döneminden itibaren e-Okul sistemi üzerinden kura ile belirlenecektir. Veliler, mazerete bağlı olarak şube değişikliği talebinde bulunabilecekler ve bu talepler okuldaki rehberlik servisinin görüşüyle karara bağlanacaktır.