ÖSYM Başkanı Ersoy’dan 2024-YKS Başvurularıyla İlgili Verileri Paylaştı

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanı Bayram Ali Ersoy: YKS’ye 3 milyon 36 bin 945 aday başvurdu

ÖSYM Başkanı Ersoy: 2024-YKS Başvuruları Hakkında Veriler Paylaşıldı

ÖSYM Başkanı Ersoy, 8-9 Haziran’da düzenlenecek olan 2024-YKS başvurularıyla ilgili yazılı açıklamada bulundu. Ersoy, temel yeterlilik testi (TYT) olan 8 Haziran Cumartesi günü saat 10.15’te yapılacak sınava 3 milyon 36 bin 945 adayın başvuru yaptığını belirtirken, ikinci oturum olan alan yeterlilik testi (AYT) için ise 1 milyon 983 bin 766 adayın başvuruda bulunduğunu açıkladı. Aynı gün saat 15.45’te gerçekleşecek yabancı dil testi (YDT) ise İngilizce, Arapça, Almanca, Fransızca ve Rusça olmak üzere toplam 228 bin 814 adayın katılacağını bildirdi.

Ersoy, 2024-YKS’ye başvuran adayların 1 milyon 580 bin 984’ünün kadın, 1 milyon 455 bin 961’inin erkek olduğunu belirterek, “En genç aday 15, en yaşlı aday ise 85 yaşında. Sınava başvuran adayların çoğunluğu 17-23 yaş arasında bulunurken, 50 yaş ve üzerindeki aday sayısının 26 bin 331 olduğunu belirtti. 34 yaş ve üstü kadın aday sayısının ise 118 bin 923 olduğunu ifade etti.

ÖSYM Başkanı Ersoy, adayların okul türüne ve öğrenim durumlarına göre bilgiler verirken, “Adayların büyük çoğunluğu Anadolu liselerinden gelmektedir. Toplamda 974 bin 521 aday Anadolu lisesi mezunu iken, diğer okul türlerinden gelen aday sayıları da açıklandı.

Ersoy, sınav ücretinden muaf olan kesimlere ilişkin de bilgi vererek, “Gaziler ile şehit ve gazilerin eş ve çocukları sınav ücretlerinden muaf tutulmaktadır. 2024-YKS’ye başvuran 15 bin 821 aday bu kapsamda yer almaktadır. Aynı zamanda engelli adayların da sınava katılımı için gerekli önlemlerin alındığını ve desteklerin sağlandığını açıkladı.

Ersoy, 2024-YKS’ye başvuran adayların büyük bir kısmının ilk kez başvuru yaptığını belirterek, sürecin sağlıklı bir şekilde işlemesi için titizlikle çalıştıklarını ve adayların en uygun ortamda sınava girmesi için ellerinden geleni yapacaklarını ifade etti. Adaylara şimdiden başarılar diledi.

Korkunç Olay: İstanbul AVM’sinde Boşanmak İsteyen Ukraynalı Eşi Yaralayan Sanığın Hükmü Yeniden Belirlendi

İstanbul AVM’sinde Yaşanan Korkunç Olayın Yargı Süreci Yeniden Belirlendi

İstanbul AVM’de Boşanmak İsteyen Ukraynalı Eşi Yaralayan Sanık Yeniden Hüküm Giydi

İstanbul’da bulunan bir AVM’de boşanmak isteyen Ukraynalı eşi Anna Butim’in (29) yüzünü falçatayla kestiği iddia edilen ve 11 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırılan Mesut Öztürkmen’in (45) cezası istinaf mahkemesince, yargılamayı yapan mahkemenin yetersiz rapor aldığı ve sanık Öztürkmen’in olayı tasarlayarak işleyip işlemediğini tartışmasız bıraktığı gerekçesiyle bozulmuştu. Yeniden yapılan yargılamanın ardından eksiklikler tamamlandı ve Öztürkmen hakkında ikinci kez karar verildi.

Bakırköy 22. Ağır Ceza Mahkemesinde bugün görülen duruşmaya tutuksuz sanık Mesut Öztürkmen SEGBİS ile duruşmaya katılırken taraf avukatları salonda hazır bulundu. Anna Butim’in avukatı Öztürkmen’in tasarlayarak eşe karşı kasten öldürmeye teşebbüs suçundan cezalandırılmasını talep etti. Mahkeme heyeti, Öztürkmen’in ‘Eşe karşı nitelikli kasten öldürmeye teşebbüs etme’ suçundan önceki kararını tekrar ederek 11 yıl 8 ay hapsine hükmetti.

Davanın Geçmişi

Davanın iddianamesinde, hakkında uzaklaştırma kararı olan sanık Mesut Öztürkmen’in, boşanma aşamasındaki eşi Anna Butim’i, sosyal medyadan takip ederek, sürekli gittiğini belirlediği bir AVM’de, falçatayla saldırdığı anlatıldı. İddianamede, mağdura arkadan saldıran sanığın, kulağıyla burnu arasındaki kısmı kestiği belirtildi. İddianamede şüphelinin amacının Anna Butim’i öldürmek olduğunu belirtilerek, çevredekilerin engellemeye çalıştığı sanığın, falçatayı rastgele sallayarak, eylemini tamamlamaya çalıştığı bildirildi. Öztürkmen’in ‘Eşi tasarlayarak kasten öldürmeye teşebbüs’ suçundan 13 yıldan 20 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılması istenmişti.

Bahçelievler’de İYİ Partili Milletvekili Ahmet Çelik Kardeşi Tarafından Bıçaklandı

Olay, bugün saat 11.00 sıralarında meydana geldi. Yeniçağ Gazetesi’nin sahibi ve İYİ Parti 27. dönem milletvekili Ahmet Çelik, Bahçelievler’deki ofisinde kardeşi Kemal Çelik ile bir tartışma yaşadı.

Tartışma sırasında Kemal Çelik, 67 yaşındaki ağabeyi Ahmet Çelik’i göğsünden bıçakladı. Ahmet Çelik Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim Araştırma Hastanesine sevk edildi. Olay sonrasında Çelik, polise verdiği ifadesinde, “kendisini öz kardeşi Kemal Çelik’in bıçakladığını” belirtti.

Polis ekipleri, Ahmet Çelik’in ifadesi doğrultusunda şüpheli kardeşi yakalamak için çalışmaya başladı. Şüpheli Kemal Çelik, evinde gözaltına alındı. Bıçağın da ele geçirildiği olayda, şüphelinin alkollü olduğu ve bileğinde kesik olduğu bildirildi.

Olay yerindeki polis ekipleri, 3 kişiyi ifadelerini almak üzere emniyete götürdü.

AHMET ÇELİK KİMDİR?

Ahmet Çelik, 1 Temmuz 1957 doğumlu Türk iş insanı, siyasetçi ve TBMM 27. dönem İYİ Parti İstanbul milletvekilidir. Ege Üniversitesi İşletme Fakültesi Turizm Bölümü mezunudur. İş yaşamında basın ve tekstil sektörlerinde yönetim kurulu başkanlığı yapmıştır.

Ahmet Çelik aynı zamanda Karagümrük Kulübü Federasyonunda İkinci Başkanlık görevinde bulunmuş ve İYİ Parti’nin kurucuları arasında yer almaktadır. Orta derecede İngilizce bilen Çelik, evli ve 2 çocuk babasıdır.