Özellikle Doğu Anadolu Bölgesi’nde Yoğun Kar Yağışı ve Ulaşıma Engeller

Meteoroloji uyarmıştı! Türkiye kar yağışına teslim... Araçlar yolda kaldı, kar kalınlığı 35 santimi buldu

Yurdun çeşitli bölgelerinde sağanak yağış etkisini sürdürürken bazı bölgelerde ise karla karışık yağmur ve kar yağışı yaşanıyor. Meteoroloji Genel Müdürlüğü, 10 ili sarı ve turuncu kodlarla uyararak halkın dikkatli olmasını istedi. Bu uyarıya göre Hakkari turuncu, Şırnak sarı ve turuncu, Bingöl, Diyarbakır, Mardin, Siirt, Batman, Bitlis, Muş ve Van ise sarı kodla uyarılmıştır.

Sivas’ta yüksek kesimlerde yoğun kar yağışı etkisini sürdürüyor. Divriği ilçesinde bulunan Karasar Geçidi’nde ağır tonajlı araçlar kar nedeniyle yolda kalmıştır. Polis ekipleri, zincirsiz araçların geçişine izin vermemiştir. Yolda kalan araçlara müdahale etmek için ekipler çalışmalara başlamıştır.

Bitlis ve ilçelerinde Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün uyarısının ardından birkaç gündür yoğun kar yağışı yaşanmaktadır. Kar yağışı nedeniyle kırsal bölgelerde bulunan 20 köy yolunun ulaşımı kapanmıştır. Bitlis merkezindeki kar kalınlığı 30 santimetre, yüksek kesimlerde ise 50 santimetre olarak ölçülmüştür. Bitlis-Tatvan arasındaki Rahva bölgesinde ise sürücüler zor anlar yaşamıştır. İl Özel İdaresi Yol ve Ulaşım Hizmetleri Şube Müdürü Ümit Kurtkan, çalışma ekiplerinin kar yağışı nedeniyle kapanan köy yollarını açmak için çalışmalara başladığını belirtmiştir. Karayolları ekipleri de kazaları önlemek için sık sık kontrol yapmış ve sürücülere uyarılarda bulunmuştur. Bitlis Belediyesi ekipleri ise kent merkezinde karla mücadele ederek mahalle yollarını temizlemiştir.

Tunceli’de de Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün “sağanak” uyarısının ardından yoğun kar yağışı görülmektedir. Pülümür, Nazımiye, Hozat ve Ovacık ilçelerinde kar yağışı etkili olmuştur. Ovacık ilçesindeki Munzur Dağı eteğinde ve Pülümür, Hozat, Nazımiye ilçelerindeki yüksek kesimlerde kar kalınlığı 35 santimetreye ulaşmıştır. Bu nedenle bölgedeki 96 köy yolu ulaşıma kapalıdır. İlçe belediyeleri ve İl Özel İdaresi, karla mücadele çalışmalarını sürdürmektedir. Karayolları ekipleri ise Tunceli-Erzincan kara yolunda zorlu koşullara rağmen mücadele etmekte ve sürücülere yol açmaktadır. Karayolları ekipleri ayrıca olası olumsuzluklara karşı da hazır beklemektedir.

Hakkari genelindeki kar yağışı da etkisini sürdürmektedir. Kar kalınlığı kent merkezinde 20, yüksek kesimlerde ise yaklaşık 50 santimetre olarak ölçülmüştür. Hakkari genelinde 6 köy ve 28 mezranın yolu ulaşıma kapandığı için İl Özel İdaresi ekipleri çalışmalara devam etmektedir. Kar yağışının çocukları sevindirdiği de gözlemlenmiştir.

Karlıova ilçesinde ise yoğun kar yağışı hayatı olumsuz etkilemiştir. Bingöl-Erzurum kara yolunda birçok araç kaza yapmış ve yolun bazı kesimlerinde hasarlar oluşmuştur. Karayolları, belediye ve İlçe Özel İdare Müdürlüğü ekipleri çalışmalarına başlamıştır. Bingöl-Erzurum kara yolunda ulaşım kontrollü olarak sağlanırken, TIR ve kamyonların geçişine izin verilmemektedir.