Özgür Duran’ın Ölümüne Karışan Kadir Şeker’e Torba Yasanın Etkisi

Kadir Şeker artık özgür

Konya Selçuklu ilçesinde, 5 Şubat 2020 tarihinde yaşanan bir olayda, Özgür Duran (32) isimli bir kişi, sevgilisi Ayşe Dırla’yı (35) darp etmeye başladı. Bu sırada olaya müdahale etmek isteyen Kadir Şeker (22), Duran’ı bıçaklayarak öldürdü.

Kadir Şeker, ‘kasten adam öldürme’ suçundan ömür boyu hapse mahkum edildi. Ancak, suçun haksız tahrik nedeniyle işlendiği gerekçesiyle cezası önce 15 yıla, sonrasında ise Şeker’in duruşmadaki iyi hali dikkate alınarak 12.5 yıla indirildi. Yargıtay, tahrik hükümlerini en üst düzeyde uygulanması gerektiği kararına vararak dosyayı yerel mahkemeye geri gönderdi. Bu kararın ardından Şeker, 5 Temmuz 2022 tarihinde 10 yıl 10 ay hapis cezası aldı ve tutukluluğu devam etti. Avukatları, tutukluluğun devamına itirazda bulundu ve mahkeme, itirazı kabul ederek Şeker’in 7 Temmuz 2022 tarihinde tahliyesine karar verdi.

Yargıtay’ın cezayı onamış olmasının ardından, Kadir Şeker 1 Haziran 2023 tarihinde evinde gözaltına alındı ve cezaevine teslim edildi. Ancak, Şeker açık cezaevine alındığından dolayı 8 Haziran 2023 tarihinde koronavirüs nedeniyle 31 Temmuz’a kadar izinli olarak tahliye edildi. Şeker, 15 Temmuz tarihinde kabul edilen torba yasa içinde yer alan ‘Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı’ hakkındaki kanuna eklenen geçici madde sayesinde yeniden cezaevine dönmeyecektir.

Kadir Şeker’in avukatı Mustafa Aladağ, bu durumu bir tür infaz affı olarak değerlendirerek şunları söyledi: “Bu kanun, COVID-19 izni nedeniyle açık cezaevinde kalan hükümlülerin izinli olmasını sağlıyor. 31 Temmuz 2023 tarihi itibarıyla, açık cezaevinde kalan süresi 5 yıl ve altında olan hükümlüler artık açık cezaevine dönmeyecekler. Bu kişilerin tamamı denetimli serbestlikle serbest bırakılacak. Dolayısıyla Kadir de açık cezaevinde kalmayacak.”