Prenses Fazıla: Türk ve Mısır Hanedanları Arasında Köprü

Mahzun Prenses hayata veda etti

Prenses Fazıla’nın Hayatı ve Unutulmaz Anılar

Prenses Fazıla, anne tarafından son Halife Abdülmecid Efendi’nin, baba tarafından ise Mısır Hidivlerinin torunu olan Hanzade Sultan ile Mısır Prensi Mehmet Ali İbrahim’in kızıydı. 1957 yılında, henüz 16 yaşındayken, 22 yaşındaki Irak Kralı 2. Faysal ile nişanlandı. Ancak düğün hazırlıkları sürerken, Kral Faysal’ın kanlı bir darbe ile devrildi ve öldürülmesiyle düğün gerçekleşemedi.

“Mahzun Prenses” olarak anılan Prenses Fazıla İbrahim, bu olayın ardından İngiltere ve Fransa’da iyi bir eğitim aldı. 1965 yılında eski başbakanlardan Suat Hayri Ürgüplü’nün oğlu Hayri Ürgüplü ile evlendi, ancak 15 yıl sonra boşandı. 1983 yılında Fransız Jean-Alphonse Bernard ile evlenen Prenses Fazıla, Paris’te yaşamaya devam ederken sık sık İstanbul’u ziyaret etmeyi de ihmal etmiyordu.

Güzellikleriyle tanınan Prenses Fazıla, İstanbul’da tedavi gördüğü hastanede 83 yaşında hayata veda etti. Hürriyet yazarı tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı, Prenses Fazıla için şu sözleri dile getirdi: “Osmanlı hanedanının ikinci kuşağının güzide bir mensubuydu. Ayrıca Mısır prensesiydi. İki hanedanın soylu izlerini taşıyordu. Hanzade Sultan’ın kızıydı. Güzelliğiyle meşhurdu. İyi bir dostumdu. Batı dilleri yanında hem Arapçayı hem Türkçeyi iyi konuşurdu. Irak Kralı 2. Faysal ile evlenmek üzereyken darbe yapıldı. Sarayı taradılar, Faysal’ı ve maiyetini katlettiler. Fazıla da orada olabilirdi, yaşayacağı hayatı varmış. ‘Mahzun Prenses’ de dediler ondan sonra. Sakin ve mütevazı bir hayat yaşadı.”