“Geceleri Bile Sabahlara Kadar Çalıştım”
Sebahattin Tanoğlu, saat tamirciliğine 1960’lı yıllarda abisinin teşvikiyle çırak olarak başladı. Askerlik dönüşünde 1970 yılında Erzincan Merkez Çarşısı’nda açtığı 20 metrekarelik dükkânında, yarım asırdır zamanın ritmini tutuyor. “1970 yılında bu dükkânı açtım. O gün bu gündür burada uğraşıp durdum” diyen Tanoğlu, mesleğini yalnızca geçim kaynağı olarak görmediğini belirtiyor.
Mekanik Saatlerden Elektroniğe Geçiş
Usta saatçi, geçmişte kurmalı saatlerle yoğun emek harcadıklarını, “Geceleri bile saat yapıyordum. Sabahlara kadar uğraşıyorduk” sözleriyle anlatıyor. Teknolojinin değişimiyle birlikte mesleğin dönüşüm geçirdiğini vurgulayan Tanoğlu, “Şimdi hep elektronik saatler, pilli saatler olduğu için bizim işimiz de bitti. Sadece pil tak pil çıkart başka bir iş yaptığımız yok” ifadelerini kullanıyor.
“Yetiştirdiğim Çıraklar Vali ve Banka Müdürü Oldu”
Yarım asırlık deneyiminde birçok çırak yetiştiren Tanoğlu, “Yanımda yetiştirdiğim çıraklardan biri vali oldu gitti, bir tane yetiştirdim belediye de şoför oldu gitti, bir tanesi banka müdürü oldu” diyerek gurur duyduğunu dile getiriyor. Ancak günümüzde mesleğe ilginin azaldığını, “Artık şimdi gelen de yok, bu işe heves veren de yok” sözleriyle aktarıyor.