Sağlık Kuruluşlarının Deprem Hazırlık Rehberi: Sağlık Hizmetlerinde Önemli Detaylar!

Olası İstanbul depremi için... 'Hastaneler ilaç ve gıda stoklasın'

ÖZEL Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği (OHSAD), “Sağlık Hizmetleri Deprem Hazırlık Rehberi” adlı bir rehber yayınladı. OHSAD Genel Başkanı Reşad Bahad, rehberin önemini vurgulayarak, “Deprem çalışmaları kapsamında, özel ve kamu hastaneleri arasında ayrım yapmaksızın deprem planlarının ve uygulamalarının geliştirilmesi gerekmektedir. Aksi takdirde hastanelerimiz bile yardıma muhtaç bir duruma geleceği bir sürece doğru ilerlemek kaçınılmaz olacaktır” şeklinde konuştu. Rehberde aşağıdaki detaylar yer almaktadır:

TEMİZ SU VE YİYECEK:
Sağlık hizmeti veren kurumlar, olası bir deprem sonrasında temiz su ve güvenli gıda ihtiyaçlarını önceden belirlemeli ve bu yönde önlem almalıdır. Deprem sonrası enerji kesintisi olasılıkları göz önünde bulundurularak, pişirme ya da önemli ısı değişikliği gerektirmeyen hazır gıdalar tercih edilmelidir (örneğin konserve zeytinyağlı yemekler veya kuruyemiş, kuru meyve gibi). Hastaneler, deprem sonrasında tüketim için hastalar ve çalışan sayısına bağlı olarak en az üç günlük gıda ve su ihtiyacını karşılayacak şekilde günlük iki öğün hedefleyen miktarları belirlemelidir.

TELSİZ, DRON, ATV:
Sağlık kuruluşları, kendi planlarını yapmalı ve afetten önce alternatif iletişim kanalları oluşturmalıdır. Uydu telefonları, telsizler gibi iletişim araçları temin edilmeli ve bunların düzenli aralıklarla çalışıp çalışmadığı test edilmelidir. İletişim araçlarını kullanacak kişilerin eğitim alması sağlanmalıdır. İletişim önemli olmasının yanı sıra ulaşım da büyük önem taşımaktadır. Bu nedenle, hareket kabiliyeti yüksek motorlar, ATV’ler ve dronlar gibi araçlar temin edilmeli ve bunların düzenli aralıklarla çalışıp çalışmadığı test edilmelidir.

HİJYEN MALZEMESİ ÖNEMLİ:
Deprem sonrasında hemen su temininin sağlanamayacağı düşünülerek, mevcut depolar sürekli olarak maksimum kapasitede tutulmalıdır. Deprem sonrasında hastane genelinde belirli sayıda tuvalet açık tutulmalı, diğer tuvaletler kapatılmalıdır. Ayrıca, atıkların kontrolü için önceden belirlenen kurallara uyulmalıdır. Sağlık çalışanlarının el hijyeni ve kişisel bakımları için gerekli olan hijyen malzemeleri, bir haftalık ihtiyacı karşılayabilecek şekilde depolanmalıdır. İlk üç günün ardından duş ve çamaşır yıkama hizmetlerinin devreye girebilmesi için altyapı çalışmaları yapılmalıdır.

NAKİT KASALARI OLMALI:
Hastaneler, deprem riskine karşı dayanıklı ve güvenli bir nakit kasası bulundurmalıdır. Bu kasalar, depreme dayanıklı ve erişimin sınırlanabileceği bir konumda olmalıdır. Hastaneler, deprem senaryolarıyla uyumlu olarak nakit yönetim prosedürlerini oluşturmalı ve deprem anında nakit kasasına erişim, güvenlik protokolleri ve yetkilendirme gibi konuları önceden belirlemelidir.

LABORATUVARLARA GÜVENLİK:
Hasta kayıtları, manuel kayıt formları, kasalar ve nakit paraların güvenliğinin sağlanması için katlarda sorumlular belirlenmeli ve olay anında yapılması gerekenleri önceden bildirilmelidir. Laboratuvar cihazları ve ekipmanlarının güvenliği için önlemler alınmalıdır. Morg alanı için alternatif alanlar belirlenmeli ve manuel hasta kayıt ve ölüm kayıt formları oluşturulmalıdır. Yeterli miktarda ceset torbası stoklanmalıdır.