Sahipsiz ve Sahipli Hayvanlar için Yeni Düzenlemeler

Son dakika... Sahipsiz hayvanlara yönelik kanun teklifi TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi

Kanun Değişikliği ile Sahipsiz ve Sahipli Hayvanlar için Yeni Düzenlemeler Yapılıyor

Kanunla, Hayvanları Koruma Kanunu’nda değişiklik yapılarak, Kanun’un amacına “insan, hayvan ve çevre sağlığı gözetilmek kaydıyla” ifadesi ekleniyor. Tereddüde mahal verilmemesi adına sahipli ve sahipsiz hayvan kavramları açıkça tanımlanacak ve hayvan bakımevlerinde uyum değişikliği yapılacak.

Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu kapsamında Tarım ve Orman Bakanlığı veri tabanına kaydedilmesi zorunluluğu bulunan kedi ve köpekler, sahipli hayvan statüsüne alınabilecek. Hayvan bakımevleri, hayvanların sahiplendirilinceye kadar barındırıldığı ve rehabilite edildiği tesisler olarak tanımlanacak.

Sahipsiz ve güçten düşmüş hayvanların bakımı ve sahiplendirilmesi esnasında, hayvan bakımevleri dışında bakım yapılabilmesi ancak yasal sorumluluk alınarak mümkün olacak. “Evcil hayvanlar, türüne özgü hayat şartları içinde yaşama özgürlüğüne sahiptir. Sahipsiz hayvanların da sahipli hayvanlar gibi yaşamları desteklenmelidir.” ifadesi ise yürürlükten kaldırılacak.

Sahipsiz ve güçten düşmüş hayvanları sahiplenmek isteyen kişilere teşvik ve eş güdüm sağlanacak. Yerel yönetimler, hayvan bakımevlerini kurarak sahipsiz hayvanların bakımını üstlenecek ve sahiplendirilinceye kadar destek olacak.

Hayvan bakımevlerine alınan hayvanların kaydı tutularak doğru veri sağlanacak ve gerektiğinde ötenazi yapılması gereken durumlarda Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu hükümleri uygulanacak.

Sahipli hayvanları terk edenlere ve sahipsiz hayvanlara kötü muamelede bulunanlara yüksek para cezaları uygulanacak. Yerel yönetimler, sahipsiz hayvanların bakımı ve korunmasına yönelik çalışmalarda Avrupa Sözleşmesi kapsamında belirlenen tedbirleri alabilecek ve çözüm önerileri sunabilecek.

Hayvanların korunması ve sahiplendirilmesi için yapılan düzenlemeler ile kapsam genişletilecek ve destekler artırılacak. Belediyeler, hayvan bakımevleri kurma ve sahipli hayvanların kayıt altına alınması için teşvik edilecek. Ödeneklerin yanlış amaçlar için kullanılması engellenecek ve hayvan hakları korunacak.

Sahipsiz ve sahipli hayvanlar için getirilen yeni düzenlemelerle, hayvanların korunması ve sahiplendirilmesi süreci daha etkin ve düzenli bir şekilde yürütülecek.