Sahra Çölü’nden Türkiye’ye Toz Taşınımı ve Polen Olayı: Prof. Dr. Doğan Yaşar’dan Uyarılar

Prof. Dr. Doğan Yaşar 'Maskeleri hazırlayın' diyerek uyardı: Sahra Çölü'nden Türkiye'ye yoğun toz taşınımı geliyor

Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü’nden İklim Bilimci Prof. Dr. Doğan Yaşar, yaptığı açıklamada, mart ayı sonu itibarıyla Sahra Çölü üzerinden Türkiye’ye toz taşınımı beklendiğini belirtti. Prof. Dr. Yaşar, her yıl 2 milyar ton tozun çöllerden taşındığını ve bu tozların doğayı gübrelediğini söyledi. “Doğanın besin kaynağı olan ‘tabakalı silikat’ adını verdiğimiz bu tozlar, mart ayının sonundan nisan ayının son haftasına kadar yoğun bir şekilde taşınır. Pazartesi ve salı günlerinden itibaren büyük bir toz taşınımı olacak. Ülkemize demir yüklü kırmızı renkli çöl tozlarının yoğun bir şekilde ulaşması bekleniyor. Bu durum doğayı canlandıracak” dedi.

Prof. Dr. Yaşar, çöl tozlarıyla birlikte polen sorununa da dikkat çekerek, “Bir çam ağacı 12 milyar polen üretebilir. Bu dönemde havada yoğun miktarda polen bulunabilir ve bu durum çeşitli rahatsızlıklara sebep olabilir. Özellikle astım gibi akciğer hastalıkları olanlar için tehlikelidir. ‘Bahar alerjisi’ olarak adlandırdığımız dönemde kuru öksürük ve hapşırık gibi semptomlar görülebilir. Akciğer problemi olan bireylerin 3 hafta boyunca partikül tutucu maske takmaları önemlidir. Eğer bulamıyorlarsa, normal maske kullanmaları önerilir” şeklinde konuştu.

Çöl tozlarının havada yoğunlaşacağını vurgulayan Prof. Dr. Yaşar, bu dönemde kırmızı renkli tabakalı silikat nedeniyle araçların çamura bulanabileceğine dikkat çekti. Prof. Dr. Yaşar, “Daha fazla çöl tozu, tarımda daha iyi verim sağlar. Tarım açısından olumlu olabilir ancak sağlık açısından dikkat edilmesi gereken bir dönemdir. Korkulacak bir şey yok” dedi.