Salda Gölü’ndeki Yol Asfalt Zararı

Salda’nın beyazına 'siyah hançer'

Salda Gölü’ne Yapılan Yol Asfaltın Ekosisteme Verdiği Zararı Artırıyor

TÜRKİYE Tabiatını Koruma Derneği (TTKD) bilim danışmanı Dr. Erol Kesici, yıllar önce Kayadibi bölgesinde yapılan yolun Salda Gölü ekosistemine büyük zarar vereceği konusunda defalarca uyarılarda bulundu. Ancak önceki yıllarda devam eden yol yapım çalışmalarını eleştirdi. Dr. Kesici, ‘Kayadibi ve Doğanbaba köyleri arasında bulunan gölün batı kesiminde yeni bir yol açılması kararı, Salda Gölü’ne zarar vereceği gerçeğini göz ardı etmiştir. Doğanbaba Köyü zaten göle rahatlıkla ulaşılabilmektedir. Öte yandan Burdur Valiliği tarafından yapılan açıklama, göl kıyısında bulunan yolda sıcak asfalt uygulandığını belirtmiştir.” şeklinde konuştu.

Dr. Erol Kesici, asfaltın su ekosistemine zarar vereceğini vurgulayarak, “Asfaltın içerdiği potansiyel kanserojen maddeler, suya karıştığında canlı yaşamını olumsuz etkiler. Ayrıca asfaltın dökülmesi sırasında yayılan dumanlar da çevreye zarar verebilir. Bu nedenle Salda Gölü ve çevresinde asfaltın kaldırılması ve yerine çevreci ve ekosisteme uygun kaplamalar yapılması gerekmektedir” dedi.

Dr. Erol Kesici, yıllar önce yapılan yol nedeniyle göl çevresindeki yapılaşmanın arttığını ve göl ile dağ arasındaki bağlantının kesildiğini belirterek, “Yolun bulunduğu alan, göl ekosistemi için büyük önem taşıyan mineral kayalarla kaplıdır. Bu değerli doğal kaynakların korunması ve göl ile dağ arasındaki bağın tekrar kurulması gerekmektedir” ifadelerini kullandı.