Las Vegas’ta Trump Oteli Önünde Patlama: Tesla Araç Alev Aldı
Las Vegas’ta 1 Ocak’ta Trump Oteli önünde meydana gelen olayda, Tesla marka bir araç patladı ve yandı. Aracın içinde bulunan kişi hayatını kaybederken, olayda çevrede bulunan yedi kişi hafif yaralandı.
Yetkililer, araçtaki kişinin ABD ordusundan Matthew Alan Livelsberger olduğunu açıkladı. Las Vegas Clark County Şerifi Kevin McMahill, basın toplantısında Livelsberger’in saldırıyı planlamak için ChatGPT’den faydalandığına dikkat çekti.
“Bir bireyin yapay zekayı kullanarak belirli bir cihazı (patlayıcı) kurmasına yardımcı olmak için kullanıldığı ilk olay.”
McMahill, ChatGPT’nin bu kullanımının endişe verici olduğunu belirterek, “Yapay zekanın hayatımızın her alanında oyunun kurallarını değiştireceğini biliyorduk. Sanırım bu, ABD topraklarında ChatGPT’nin bir bireyin belirli bir cihazı (patlayıcı) kurmasına yardımcı olmak ve bilgi edinmek için kullanıldığı ilk olay” dedi. Ayrıca elektrikli ve akıllı araçların güvenliğinin sorgulanması gerektiğine vurgu yaptı.
McMahill, bu olayın yapay zeka ve akıllı sistemlerin siber güvenlik sorunlarını daha da açığa çıkardığını belirterek, “Siber tehditler otomotiv güvenliğinin vazgeçilmez bir parçası haline geliyor. Özellikle Cybertruck gibi yeni nesil araçların hem dijital hem fiziksel güvenliğinin titizlikle değerlendirilmesi gerekiyor” dedi.
“Siber tehditler otomotiv güvenliğinin vazgeçilmez bir parçası haline geliyor.”
Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Görsel İletişim Tasarımı Anabilim Dalı Başkanı ve Bilişim Teknolojileri Uzmanı Prof. Dr. Ali Murat Kırık, akıllı araçların siber güvenlik açıklarının daha güçlü önlemleri gerektirdiğini belirterek, “Otonom ve bağlantılı araçların yaygınlaştığı bir dönemde, siber tehditler otomotiv güvenliğinin vazgeçilmez bir parçası haline geliyor” dedi.
“Kötü niyetli bir kişi, Tesla gibi araçların sistemlerine sızarak aracı uzaktan durdurabilir”
Prof. Dr. Ali Murat Kırık, akıllı araçların uzaktan kaza yaptırılabilir ya da patlatılabilir olma olasılığının teknik olarak mümkün olduğunu belirterek, “Yapay zekanın gelişmesiyle birlikte bu araçların potansiyel güvenlik açıklarının arttığını görüyoruz. Tesla gibi elektrikli araçların sistemlerine sızarak aracı uzaktan durdurabilecek ya da yönlendirebilecek kötü niyetli kişiler, büyük güvenlik riskleri oluşturuyor” diye ekledi.
“Araçlara sadece kodları kırarak girmek mümkün hale geldi”
Prof. Dr. Kırık, elektrikli ve akıllı araçların yazılım güvenliğinin donanım kadar ciddiye alınması gerektiğini belirterek, “Akıllı araçların kapıları, motorları hatta klima sistemleri bile yazılım üzerinden kontrol edilebiliyor. Bu nedenle, güvenlik açıkları kötü niyetli kişiler için kolaylık sağlayabilir” dedi. Aynı zamanda yapay zekanın bir savunma kalkanı olabileceğine dikkat çekerek, “Yapay zeka uygulamaları, riskleri azaltmada ya da artırmada kritik bir rol oynayabilir” şeklinde belirtti.
“Kötü niyetli kişiler yapay zeka uygulamalarıyla araçların açıklarını kullanabilir”
Prof. Dr. Kırık, yapay zeka uygulamalarının siber güvenlik açıklarını tespit ederek üreticilere uyarılarda bulunabileceğini ancak aynı zamanda kötü niyetli kişilerin bu teknolojiyi suistimal edebileceğini belirterek, “Yapay zeka, hem bir savunma kalkanı hem de bir tehdit unsuru olabilir. Önemli olan, yapay zekanın etik ve güvenlik çerçevesinde kullanılması ve denetlenmesi” ifadelerini kullandı.
“Arabada müzik dinlerken ya da telefonla konuşurken farkında olmadan veri havuzuna katkı sağlıyoruz”
Prof. Dr. Kırık, akıllı araçların telefonlarla entegrasyonunun kullanıcıların dikkatli olmasını gerektirdiğini belirterek, “Telefon ile entegre olan akıllı araçlar, kişisel verilere erişim sağlayarak önemli güvenlik riskleri oluşturabilir. Kullanıcıların bu konuda dikkatli olması çok önemli” dedi.