Siber Suçlarla Mücadelede Yeni Önlemler

120 bin hesap ‘siber devriye’ye yakalandı

Sanal Dünyada Güvenliğin Sağlanması İçin Yeni Önlemler Alınıyor

İnternet kullanımının yaygınlaşmasıyla birlikte sanal dünyada işlenen suçların artan çeşitliliği ve sayısı, dijital ortamda güvenliğin sağlanması için yeni önlemler alınmasını kaçınılmaz hale getirdi. İçişleri Bakanlığı, güvenliğin sağlanması için Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığı ekipleriyle 7 gün 24 saat ‘siber devriye’ faaliyeti gerçekleştiriyor.

İzlenen Anahtar Kelimeler ve Semboller

Siber devriyeler, sosyal medya platformlarında anahtar kelimeler, semboller ve şüpheli hesapları izliyor. Ayrıca çevrimiçi platformları, şifreli mesajlaşma ağlarını ve karanlık ağlardaki suç faaliyetlerini takip ediyor. Ekiplerin yürüttüğü denetimlerde, siber ortamda birçok suç vakasına rastlandı. İnternette birçok asayiş, terör, güvenlik, siber suç ve narkotik suçu tespit edildi.

‘Mavi Tık’ Tuzağı ve Diğer Suçlar

Emniyet Genel Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı bilgilendirmelerine göre, sosyal medya hesaplarından en fazla işlenen suçlar 2024’te şunlardır: Yapay zekâ teknolojilerinin kötüye kullanımıyla ‘deepfake’ içeriklerin artması ve sahte yorum ve beğenilerle dolandırıcılık girişimlerinin artışı dikkat çekiyor. Ayrıca, sosyal medya platformlarında ‘mavi tık’, ‘takipten çıkaranları görme’ vaatleriyle hesap bilgilerinin çalınması ve dolandırıcılık, siber zorbalık gibi suçların işlenmesi önemli bir sorun olarak karşımıza çıkıyor.

Fidye yazılımlarla bilgisayarların kilitlenmesi ve kişisel bilgilerin ifşa tehditleriyle ödeme talepleri, sahte tatil teklifleri, oltalama mesajları ve sahte teknik servis siteleri aracılığıyla elektronik eşyaların tamir vaadiyle dolandırıcılık, devlet kurumlarının logoları kullanılarak vatandaşları tuzağa düşürme çabaları da siber devriyelerin önemsediği suçlar arasında bulunmaktadır.