“Sıcak Hava Dalgası Ülkeyi Etkisi Altına Alıyor: Meteorolojiden Uyarılar!”

Daha sıcağı geliyor... Kavrulacağız

Ülkemizde sıcaklıklar mevsim normallerine uygun bir şekilde artmaya başladı. Yağmurlu hava Karadeniz Bölgesi’nden uzaklaşarak yerini güneşli bir havaya bıraktı. Sıcaklıklar ülke genelinde 5 ila 10 derece arasında arttı. Birçok şehirde dün sıcaklık 35 derecenin üzerine çıktı. Bugün ve yarın İstanbul’da sıcaklık yine 35-36 derece olacak. Çanakkale, Balıkesir ve İzmir’de ise 38-39 dereceler görülecek. İç Ege’de sıcaklıklar 40 dereceye kadar yükselecek. Akdeniz’de Adana ve Antalya 40 dereceye ulaşacak. Ankara ve Kayseri gibi İç Anadolu illerinde ise 38 dereceye kadar çıkacak.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün sıcaklık haritasına göre, yarın Antalya, Aydın ve Manisa’nın en sıcak bölgeler olması bekleniyor. Hava sıcaklığının 43 dereceye kadar çıkacağı Antalya’da cumartesi günü de 43 derece olması, Adana ve Aydın’da ise 44 dereceyi bulması öngörülüyor.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sıcak havaya karşı dikkatli olunması konusunda vatandaşları uyardı. Özellikle yaşlılar, çocuklar ve kronik rahatsızlığı olan kişiler sıcak çarpması riski altındadır. Bu grupların sıcak hava saatlerinde dışarı çıkmamaları önerilmektedir.

Antalya’da dün hava sıcaklığı 37 dereceye kadar çıktı. Serinlemek için denize gidenler, Konyaaltı Sahili’nde yoğunluk oluşturdu. Cuma ve cumartesi günleri Antalya’nın 43 dereceyi görmesi bekleniyor. Bu sıcaklık, 2000 yılı Temmuz ayında kaydedilen en yüksek sıcaklık olan 45 dereceye yaklaşmaktadır.

CNN TÜRK Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen, sıcaklık artışlarına ilişkin uyarılarda bulundu. Önümüzdeki 1 hafta boyunca Türkiye genelinde yağış beklenmiyor ve aşırı sıcaklıklar kendini gösterecek. İstanbul’da cuma günü sıcaklık 36 dereceye kadar çıkacak, cumartesi günü etkisini kaybederek 32 dereceye düşecek. Akdeniz ve Ege bölgelerinde ise pazartesiye kadar devam edecek. Antalya’nın rekor sıcaklığı olan 44.7 dereceyi geçip geçmeyeceği ise büyük bir merak konusu. Önümüzdeki hafta Çarşamba gününden itibaren yeni bir sıcak hava dalgası beklenmektedir ve bu daha da etkili olacak. Bu nedenle dikkatli olmamız gerekmektedir.

Sıcak havalara karşı çocuklar, yaşlılar ve kronik hastalığı olan kişilerin 11 ila 16 saatleri arasında dışarı çıkmamaları önerilmektedir. Ayrıca, açık renkli ve hafif giysiler tercih edilmeli ve güneş gözlüğü takılmalıdır.

Avrupa’nın da yüksek basınç sistemi Kerberos tarafından etkilendiği belirtiliyor. Kerberos, mitolojik üç başlı köpekten esinlenilerek adlandırılmıştır. İtalya’da bu sıcaklık nedeniyle bir kişinin hayatını kaybettiği bildirildi. Yetkililer, insanlara sıcaklara karşı dikkatli olmaları konusunda uyarıyor.