Sıcak Hava Ve Semt Parkı Çocukları

80 dereceyi bulan sıcakta çalışıyorlar... Ateş karşısındaki dönerciler buz kütlesi ile serinliyor

Diyarbakır’da Başlayan Sıcaklık Alarmı

Diyarbakır’da mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklığı, yaşamı olumsuz etkiliyor. Meteoroloji 15’inci Bölge Müdürlüğü’nün uyarılarına rağmen yaklaşık bir haftadır 40 derecenin üzerinde seyreden hava sıcaklığı, çocukların tehlikeli bir şekilde serinlemeyi tercih etmesine neden oluyor.

Sur ilçesi Melikahmet Mahallesi’ndeki tarihi Anzele Parkı’na gelen çocuklar, uyarı levhalarını dikkate almadan 3 metre yükseklikten 1 metre derinliğindeki suya atlayarak serinlemeye çalışıyor. Kimileri ise yüzmenin ardından güneşlenmeyi tercih ediyor.

Bazı döner işletmeleri, yüksek sıcaklıktan dolayı vardiya sayısını artırırken, bazı ustalar ise büyük buz kütlesini sırtlarına bağlayarak serinlemeye çalışıyorlar. Döner işletmecisi Süleyman Sun, “Dönerlerimiz karşılıklı olduğu için sıcaklık 2-3 kat artıyor. O yüzden sıcaklığa karşı böyle bir çözüm bulduk. Buzlar bir nevi de olsa serinletiyor” şeklinde konuştu.

Çocukların tercih ettiği Anzele Parkı’nda gölgede serinlemeye çalışan Nihat Kurtkoru, “Burası çok güzel bir yer. Hem serin hem de çok eski bir tarihçesi var. Diyarbakır’ın en güzel yerlerinden biri. 40-42 derece sıcaklıkta çocuklar suya girdikten sonra burada üşüyorlar. Güneşte durmamız da doğru değil. Özellikle 10.00 ile 17.00 arası müthiş sıcak” dedi.

Üçkuyu Mahallesi’nden Anzele Parkı’na gelen Emir Kılıç ise, “Hava ateş gibi. Evde leğen içine soğuk su bırakıyoruz. Öyle olmayınca bu kez Anzele Parkı’na geliyoruz. Çok uzak olan Üçkuyu Mahallesi’nden buraya geldik” şeklinde konuştu.

Diğer bir döner ustası Taha Ali ise, “14 yıldır bu işi yapıyorum, her sene olan sıcaklık bu yıl daha fazla. Hava sıcaklığı 40 derece ama ateşin yanında 80 derece oluyor. Sırtıma da buz bağladım. Bazen de çıkıyoruz dışarıya, ustalar değişiyor. Köpük kutu içerisine su bıraktık, gidip orada da serinliyoruz. Günde 30 litreye yakın su içiyoruz. O kadar sıcak ki her gün buz siparişi veriyoruz. Sırtımıza bağlıyoruz artık, ayaklarımızı köpük kutu içerisinde suya bırakıyoruz” şeklinde konuştu.