“ŞİDDETLİ YAĞIŞ VE YÜKSEK SICAKLIK BEKLENTİSİ”

Meteoroloji uzmanı uyardı: Cumartesi günü şiddetli yağış olacak, sonra sıcaklıklar 34 dereceleri bulacak!



CUMARTESİ GÜNÜ ŞİDDETLİ YAĞIŞ BEKLENİYOR

CUMARTESİ GÜNÜ ŞİDDETLİ YAĞIŞ BEKLENİYOR

Meteoroloji uzmanı Adil Tek, nisan ayında mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklıkların devam ettiğini belirtirken, ilerleyen günlerde sıcaklıklarda artış beklendiğini ifade etti. Tek ayrıca yarın kısa bir yağış geçişinin olacağını vurgulayarak, “Perşembe günü kısa bir yağmur geçişi olacak, ancak cumartesi günü Akdeniz üzerinden gelen şiddetli bir yağış etkili olacak. Bu yağış Ege bölgesi ve Trakya’yı etkisi altına alacak. Yağış süresi kısa olacak ancak şiddetli olması bekleniyor” şeklinde konuştu.

24 Nisan’dan sonra sıcaklıklarda artışın başlayacağını belirten Adil Tek, “İstanbul’da 30 dereceleri, İzmir’de 34 dereceleri ve Ankara’da da 32 dereceleri göreceğiz. Antalya’da ise sıcaklıklar ortalama olarak 34 derecelere yükselecek. Ancak Antalya’da denizden gelen nemle birlikte hissedilen sıcaklık daha yüksek olacak” dedi.

“Peki nisan ayında 30 derece ve üzeri sıcaklıkları görmek, yaz ayları için ne anlama geliyor?” şeklinde sorulduğunda Adil Tek, “Mevsimsel iklim modellerine göre, yaz aylarının geçmiş yıllardan daha yüksek sıcaklıklarda geçeceğini söylemek mümkün. Geçen yıllarda 2023 yazında beş altı tane uzun süreli sıcak hava dalgası yaşadık ve bu yıl da benzer bir durumla karşılaşabiliriz” yanıtını verdi.

“Yağışlı ve sıcak bir mayıs ile haziran bizi bekliyor” diyen Tek, “Nisan ayında az yağışlı bir dönem geçirdik ancak mayıs ve haziran aylarının mevsim normallerinden daha yağışlı geçeceğini tahmin ediyoruz. Bu yağışlar kısa süreli ve şiddetli olacak, bu nedenle riskli yağışlar olarak nitelendiriyoruz. Su baskınları, seller ve yıldırım düşmesi gibi tehlikeler yağışlarla birlikte artacaktır. Barajlara etkisi elbette olacaktır. Bu yıl için baraj dolulukları açısından bir sorun gözükmüyor ancak uzun vadede gerekli tedbirler alınmazsa Türkiye’nin ciddi bir kuraklıkla karşılaşacağını belirtmek gerekir. Belki beş yıl, belki on ya da 50 yıl sonra olabilir ancak Türkiye’nin kuraklıkla yüzleşeceği kesindir” şeklinde konuştu.