Sivas Üniversitesi’nden KKKA Uyarısı: Kene İsırıklarına Dikkat!

Havalar ısındı kenelere dikkat

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi’nden Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) Uyarısı

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Dahili Tıp Bilimleri Bölümü Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. İlhan Çetin, Türkiye genelinde güncel vaka sayıları hakkında önemli bilgiler paylaştı ve Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığıyla ilgili uyarılarda bulundu.

Prof. Dr. Çetin, “Ülkemizde genellikle yıllık olarak bin ila 1200 arasında vaka görülmektedir. Ne yazık ki, 3 vatandaşımız hayatını kaybetti. İklimin ısınmasıyla birlikte önümüzdeki dönemlerde vaka sayılarında artış beklenmektedir. Türkiye genelinde yaklaşık 300 vakadan haberdarız. Bu yılın sonunda 750 ile bin arasında vaka sayısına ulaşmayı tahmin ediyoruz. Kene popülasyonunda artış gözlemlenmektedir. Umarız ki, bu durum vaka sayılarını etkilemez” şeklinde konuştu.

Prof. Dr. İlhan Çetin, kene ısırıklarından korunmak için dikkatli olunması gerektiğinin altını çizerek, “KKKA hastalığı tedbir alındığında önlenebilir. Tedbirli olmalıyız. Tarım ve hayvancılıkla uğraşan kişilerin kene ısırıklarından korunmak için alabileceği bazı önlemler bulunmaktadır. Kene ısırığı durumunda kesinlikle kendileri çıkarmamalı, hastane ortamında çıkarılmalıdır” dedi.