Sızma Olayları ve Ortak Sınavlar: Önlemler ve Değerlendirmeler

O sorular nasıl yayıldı

Ortak Sınavlarda Sızma Şüphesi

Hürriyet gazetesi geçtiğimiz günlerde İstanbul’da bazı okullarda öğrencilerin sınavlardan önce soruları ele geçirdiğine yönelik iddiaları gündeme getirerek ‘Ortak Sınavlarda Sızma Şüphesi’ haberiyle okuyucuların dikkatini çekmişti. Haberin ardından İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü, konuyu araştırarak 6 okulda sınavların iptal edildiğini duyurdu.

Yaşanan sızma olayı, öğrencilere soruların nasıl geçtiği konusunda soru işaretleri yaratırken, eğitim uzmanları, okul yöneticileri ve öğretmenler okulların başarı kaygısıyla soruların öğrencilere verilmiş olabileceği şüphelerini dile getirdiler.

Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nda (YKS) başarının yanı sıra lise diplomasına yansıyan Ortaöğretim Başarı Puanı’nın (OBP) da etkili olduğunu belirten eğitimciler, bu sistemin ‘hormonlu notlar’ oluşturabileceğini ve soruların sızdırılmasına neden olabileceğini iddia ediyorlar.

Sızmanın Önlenmesi İçin Öneriler

Ortak sınavlardaki sızma olaylarını engellemek amacıyla farklı okullardan öğretmenler ve idareciler tarafından sunulan öneriler şu şekildedir:

“Ortak sınav soruları ve cevap anahtarları sınav günü PDF dosyası olarak dijital iletişim kanalları aracılığıyla okullara iletiliyor. Daha sonra sorular okullarda fotokopi makinesiyle çoğaltılıyor. Bu işi genellikle öğretmenler yapıyor. Soruların okula iletilmesi ile sınavın başlaması arasında yaklaşık 2 saatlik bir süre var. Ne oluyorsa işte o iki saat içinde oluyor. Bu tür sızmaların önlenmesi için ortak sınav sorularının tıpkı merkezi sınavlarda ÖSYM’nin yaptığı gibi poşetli ve mühürlü şekilde sınav merkezine gelmesi gerekir.”

Öğretmenlerin ve idarecilerin, öğrencilerin YKS başarısını artırmak amacıyla yüksek OBP elde etmeye çalışması ve kolay soruların öğrencilerin derse olan ilgisini azaltabileceği konuları da bu öneriler arasında yer alıyor. Bu durumda ortak sınav güvenliği için daha katı önlemler alınması gerektiği vurgulanıyor.

Ölçme ve Değerlendirme Uzmanı Dr. Ömer Kutlu, öğrencilere verilen notların YKS başarısını etkileyebileceğini belirterek, okulların tercih edilme nedenlerinin merkezi sınav başarılarına bağlı olduğunu açıkladı.

Ortak sınavlardaki soruların kolaylığı ve derslerde bilgiye dayalı olmamasının öğrencilerin derse olan ilgisini azaltabileceğini belirten uzmanlar, soruların düzeyinin artırılması gerektiğini vurguluyorlar.