Solunum Yolu Enfeksiyonlarında Acil Servise Başvurularda Artış Var

Bakan Koca: COVID gibi gribi de yeneriz

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Kabine toplantısı sonrasında basın mensuplarına solunum yolu enfeksiyonlarında mevcut durumu paylaştı. Koca, geçen yıla kıyasla acil servise başvurularda yüzde 20’lik bir artışın olduğunu ifade etti. Sağlık Bakanı şu şekilde konuştu:

“Bulunduğumuz kış aylarında, özellikle virüslerden kaynaklanan üst solunum yolu enfeksiyonlarında artış görülüyor. Ancak bu artışlar yalnızca ülkemize özgü değil. Diğer ülkelerde de kış aylarında benzer durumlar yaşanıyor. Kış şartlarından dolayı beklenen bir sonuç olduğu için endişelenmeye gerek yok.”

Ayrıca geçen yılın aynı dönemine kıyasla acil servise başvurularında yüzde 20’ye yakın bir artış olduğunu belirtmek mümkün. En sık grip, yani influenza, ardından RSV ve COVID-19 vakaları görülüyor. Soğuk algınlığı veya nezle gibi şikayetlerle karşılaştığımızda, basit önlemlerle bu şikayetlerin kısa sürede geçeceği gibi normal davranmalıyız. Ancak şikayetler uzun süre devam ediyorsa, öncelikle aile hekimimize başvurmalıyız. Kronik hastalığı olanlar, hamileler, 65 yaş üstü yetişkinler ve 2 yaşın altındaki çocuklarımız üst solunum yolu enfeksiyonlarından daha fazla etkilenebilir. Bu nedenle, acil servise gecikmeden başvurmak önemlidir.

Risk grubunda olanlar aşı olmalıdır. Enfeksiyon taşıyan veya semptomları olan biriyle aynı ortamda bulunuyorsak, kendimizi korumuza almalıyız. Eğer enfeksiyon taşıyorsak, başkalarıyla aynı ortamda maskemizi takmalıyız. Bunlar dışında hijyen kurallarına uymak, bol sıvı tüketmek, beslenmemize dikkat etmek gibi birçok faktör daha önemlidir. COVID-19 günlerinden edindiğimiz tecrübeler bile bu kışı sağlıklı geçirmemize yardımcı olabilir.”

Koca ayrıca, “Hastanelerde servis yatağı doluluk oranımız ortalama yüzde 65. Yani servis yataklarında bir sorun yaşamıyoruz. Yoğun bakım yataklarında ise doluluk oranı yaklaşık olarak yüzde 72. Yani geçen yıla göre bir miktar artış var. İstanbul’da ise yoğun bakım doluluk oranı yaklaşık yüzde 83. Yani en fazla artışın olduğu il İstanbul. İstanbul’daki bu artışa sağlık çalışanlarımızın yoğun çabalarıyla birlikte yatak sayılarını artırarak sorunsuz bir şekilde karşılık vermeye çalışıyoruz.” şeklinde konuştu.