Sorunların Çözüm İçin Kısırlaştırma ve Sahiplenme Önerileri

OHHAD Başkanı'ndan çözüm formülü: Sahipliler de üremesin

Veteriner Hekim Dr. Tarkan Özçetin, sokak hayvanlarının popülasyonunu azaltma konusunda önemli açıklamalarda bulundu. Özçetin, soruna çözüm bulmak için sadece kısırlaştırma ya da barınaklara alma çağrılarının yeterli olmayacağını belirterek, “

Sadece kısırlaştırma ya da sadece barınaklara alma gibi çağrılar yapmak soruna tek başına çözüm üretemeyecek

.” dedi.

Özçetin,

kısırlaştırma çalışmalarına ek olarak hayvan sağlık ve refahı çalışmalarını merkezine alan üremenin ve kontrolsüz, etik dışı üretimin önüne geçecek bir yasa tasarısı ile başarı elde edilebileceğini

vurgulayarak, sokak köpeklerinin kısırlaştırma çabalarına ek olarak sahipli köpeklerin üremesini engellemenin kalıcı bir çözüm olabileceğine inandığını belirtti.

Özçetin’in dikkat çektiği noktalardan biri de sahipli köpeklerin yavrulamalarının sokak hayvanlarının popülasyonundaki artışta önemli bir etken olmasıydı. “

Sahipli olan hayvanların yavrulamasının sokak hayvanı popülasyonundaki artışta büyük bir etken olduğunu savunuyorum

.” diyen Özçetin, kontrolsüz şekilde üreyen köpeklerin yılda en az 15 yavru doğurabileceğini ve bu durumun sorunun büyümesinde etkili olduğunu belirtti.

Özçetin, sokakta yaşayan hayvanların kontrolsüz üremesinin önüne geçilmediği sürece sorunun devam edeceğini ve öldürmenin çözüm olmadığını vurguladı. “

Öldürmek çözüm değil

.” diyen Özçetin, üremeyi kontrol altına almadan sorunun çözülemeyeceğini ifade etti.

Veteriner hekim ve köpek eğitim uzmanı Tarkan Özvardar da konuyla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Özvardar, sahipsiz sokak hayvanları için “kısırlaştır, aşılat, yaşat” temel anlayışının benimsenmesi gerektiğini belirterek, İspanya’nın sokak köpeği sorununu kısırlaştırma ve aşılama yöntemleriyle beş yıl gibi kısa bir sürede çözdüğünü örnek gösterdi.