Suriye Olayları: Türkiye Müdahale Ediyor

MİT ve İçişleri birlikte çalıştı... Provokasyonlara karşı ‘gereken yapıldı’

Türkiye, Suriye Olaylarına Müdahale Ediyor

Son birkaç gündür Kayseri’den başlayıp Suriye’ye de yayılan olaylar Türkiye’yi tedirgin etti. Güvenlik kaynaklarına göre, Türkiye’deki provokatörlerin Suriyelilere karşı düzenlediği eylemlere karşılık olarak, Suriye’nin kuzeyinde Türk güçlerinin kontrolündeki bölgelerde karışıklıklar yaşandı. Hatay, Gaziantep, Kayseri, Konya, Bursa ve İstanbul Sultanbeyli’de Suriyelilere, işyerlerine ve araçlarına yönelik eylemler gerçekleşti. Aynı şekilde Suriye’de de Türklere karşı eylemler yapıldığı bildirildi.

MİT, İçişleri Bakanlığı ve Emniyet güçleri Türkiye içinde ve Suriye’nin kuzeyindeki (El Bab’da) olayları takip ederek gerekli müdahaleleri gerçekleştirdi. Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ne karşı faaliyet yürüten provokatörler ve dış politikayı bozmaya çalışan kişiler yakalandı. Yetkililer, olayları kışkırtan her bir kişinin tespit edilerek gerekli işlemlerin devam edeceğini belirtti.

Yaşanan olayların ardından Türkiye’nin Suriye’ye açılan sınır kapıları geçici süreliğine kapatılırken, Suriye’de görev yapan Türk siviller için ek güvenlik önlemleri alındı. Ayrıca olaylar sırasında indirilen Türk bayrakları yeniden göndere çekildi.

Suriye Milli Ordusu (SMO) bileşenlerinden Hamza ve Süleyman Şah tümenlerinden oluşan Müşterek Kuvvetler, Türk bayrağını kuzeyde göndere çekerek “kardeşiz” mesajı verdi. Suriye Geçici Hükümeti ise Kayseri’deki olayları bahane ederek Türkiye ile Suriye halkları arasındaki ilişkileri zedelemeyi amaçlayan kışkırtıcı eylemleri reddettiğini açıkladı.

Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, TSK Komuta Kademesi, Bakan Yardımcıları ve birlik komutanlarıyla yaptığı video konferansta Türkiye ve Suriye’deki son olayları değerlendirdi. Bakan Güler, “Suriyeli sığınmacılar konusunda oluşturulmaya çalışılan olumsuz algı ve artan gerilimler dikkatle izlenmektedir. Türkiye’ye karşı faaliyet gösteren unsurlar devletin özverili çabalarıyla başarısız olacaktır” şeklinde açıklamalarda bulundu.